Psychedelica en therapie voor oorlogsveteranen

door Team Inc.

Pscychedelica-voor-veteranen

Juliana Mercer, een marinier van het Korps Mariniers, die zowel in Irak als Afghanistan diende, ging op zoek naar paddo’s in Costa Rica. Ze kwam in contact met een non-profitorganisatie die oorlogsveteranen helpt met psychedelische therapieën. Volgens het Department of Veterans Affairs lijdt één op de tien mannelijke veteranen en bijna twee op de tien vrouwelijke veteranen aan PTSS.

Mercer die in totaal 16 jaar diende, nu directeur voor veteranenbehartiging van de veteranensteungroep Healing Breakthrough, pleit voor het gebruik van MDMA en andere psychedelisch ondersteunde therapieën voor veteranen die lijden aan een reeks geestelijke gezondheidsproblemen.

Psychedelica: Entheogenen en entactogenen

De voormalig marinier pleit voor het verbinden van veteranen met deze therapieën. Hoewel MDMA beter bekend staat als ecstasy of molly zijn er grote chemische verschillen tussen straatpsychedelica en de varianten die bij behandelingen worden gebruikt.

Psychedelica worden beschouwd als entheogenen, die bij consumptie een veranderde perceptie van de werkelijkheid teweegbrengen. Een hallucinerende werking dus. Dit is de traditionele chemische reactie die wordt ervaren door gebruikers die het als partydrug gebruiken.

Aan de andere kant zijn de MDMA-therapieën die groepen als Healing Breakthrough nastreven entactogenen. Dat soort chemische eigenschappen leidt tot ‘diepgaande staten van introspectie en persoonlijke reflectie’ en ‘affiliatief sociaal gedrag’, aldus een artikel in Frontiers of Psychiatry van medisch chemicus David Nichols.

Onderzoekers hebben al veelbelovende eerste resultaten ontvangen. In 2017 bestempelde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) MDMA als een “doorbraaktherapie” voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis. Psilocybine voor de behandeling van angst en depressie kreeg die benaming in 2019.

De Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies, kortweg MAPS, doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de effecten van MDMA. Het kreeg de taak om verder onderzoek naar de behandeling uit te voeren, waarvan de meest recente een klinische proef op meerdere locaties en de tweede fase III-studie was.

De tweede studie bevestigde de resultaten van de eerste fase III-studie. Volgens MAPS ondervond ruim 86% van de deelnemers die de MDMA-ondersteunde therapie kregen 18 weken na aanvang van de proef een ‘klinisch betekenisvolle’ verbetering. Ruim 71% van de deelnemers die MDMA-ondersteunde therapie kregen, voldeden aan het eind van de studie ook niet langer aan de diagnostische criteria voor PTSS, vergeleken met iets meer dan 46% van de deelnemers die de placebo en therapie kregen.

Psychedelica en therapieën stellen patiënten in staat in een betere introspectieve en reflectieve mindset te brengen om PTSS te verwerken. “Ik twijfel er niet aan dat we momenteel getuige zijn van hoe veilig en verantwoord gebruik van psychedelica een revolutionair tijdperk voor de psychiatrie en psychotherapie inluidt”, zegt Mercer. Ze verwacht dat de FDA de behandeling volgend jaar zal goedkeuren.

Bron: militarytimes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]