Puerto Rico beschermt patiënten met medicinale cannabis tegen discriminatie op de werkplek

door drugsinc

Puerto Rico beschermt patiënten met medicinale cannabis tegen discriminatie op de werkplek

Werkgevers in Puerto Rico mogen gekwalificeerde medicinale-cannabispatiënten niet discrimineren nu ze worden beschouwd als een beschermde klasse onder de arbeidsbeschermingswetten van het Amerikaanse grondgebied.

Op donderdag afgelopen week ondertekende gouverneur Pedro R. Pierluisi een amendement op de cannabiswet van Puerto Rico om patiënten op te nemen en te beschermen onder alle arbeidswetten.

Met onmiddellijke ingang worden meer dan 113.000 geregistreerde en geautoriseerde medicinale-cannabispatiënten in Puerto Rico beschermd tegen discriminatie op de werkplek tijdens het wervings-, aanwervings-, aanwijzings- of beëindigingsproces en wanneer disciplinaire maatregelen worden opgelegd.

Patiënten niet in alle gevallen beschermd in Puerto Rico

Volgens het Amerikaanse advocatenkantoor Jackson Lewis P.C. zou een patiënt met medicinale cannabis niet worden beschermd als een werkgever met onderbouwing kan bewijzen dat de patiënt een “reële dreiging van schade of gevaar voor anderen of eigendommen” vormt.

Beschermingen zouden niet van toepassing zijn als het gebruik van medicinale cannabis de prestaties en taken van een werknemer verstoort of als de patiënt cannabis gebruikt tijdens werkuren of op de werkplek zonder schriftelijke toestemming van de werkgever.

Het advocatenkantoor wijst ook op een vrijstelling als “het toestaan van het gebruik van medicinale cannabis de werkgever zou blootstellen aan het risico van het verliezen van een licentie, vergunning of certificering met betrekking tot een federale wet, regelgeving, programma of fonds.”

Het amendement van Puerto Rico weerspiegelt het veranderende culturele landschap van vandaag, zegt Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML.

Hij merkt op dat de meeste Amerikaanse medische-cannabisprogramma’s expliciete bescherming bieden aan werknemers en dat sommige staten zelfs – zoals Nevada, New Jersey en New York – volwassenen beschermen die wiet consumeren in hun vrije uren.

“Verdachte marihuana-testen op de werkplek, zoals pre-employment drugsscreening, is nu niet, en is ook nooit een evidence-based beleid geweest. Deze discriminerende praktijk is eerder een overblijfsel uit de tijdgeest van de ‘oorlog tegen drugs’ van de jaren tachtig. Maar de tijden zijn veranderd; de houding is veranderd en op veel plaatsen zijn de marihuanawetten veranderd. Het is tijd dat het werkplekbeleid zich aanpast aan deze nieuwe realiteit en stopt met het straffen van werknemers voor activiteiten die ze buiten kantooruren uitvoeren en die geen bedreiging vormen voor de veiligheid op de werkplek.”

Medicinale cannabis werd in 2015 in Puerto Rico goedgekeurd door gouverneur Alejandro Garcia Padilla in een uitvoerend bevel. Twee jaar later verving Wet 42-2017 het uitvoeringsbesluit en werd een wettelijk kader gecreëerd.

Bronnen o.a. Hemptoday (EN), Mugglehead (EN), Littler (EN), NORML (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]