Nieuw onderzoek naar de relatie tussen cannabisgebruik en cognitieve functies

door Team Inc.

2022-06-21-Nieuw onderzoek naar de relatie tussen cannabisgebruik en cognitieve functies

Recent onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry volgde van dichtbij bijna 1.000 personen in Nieuw-Zeeland van 3 tot 45 jaar om de impact van cannabisgebruik op de hersenfunctie te begrijpen.

Het onderzoeksteam ontdekte dat personen die langdurig (gedurende meerdere jaren of langer) en intensief cannabis gebruikten (minstens wekelijks, hoewel de meerderheid in hun onderzoek meer dan vier keer per week gebruikten) stoornissen vertoonden op verschillende domeinen van cognitie.

Verminderd IQ door cannabisgebruik

De IQ’s van langdurige cannabisgebruikers daalden met gemiddeld 5,5 punten vanaf hun kindertijd en er waren tekortkomingen in de leer- en verwerkingssnelheid in vergelijking met mensen die geen cannabis gebruikten. Hoe vaker een persoon cannabis gebruikte, hoe groter de resulterende cognitieve stoornis, wat wijst op een mogelijk oorzakelijk verband.
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die deze langdurige cannabisgebruikers goed kenden, merkten dat ze geheugen- en aandachtsproblemen hadden ontwikkeld. De bovenstaande bevindingen bleven bestaan, zelfs wanneer de auteurs van het onderzoek controleerden op factoren zoals afhankelijkheid van andere drugs, sociaaleconomische status van de kindertijd of intelligentie bij aanvang van de kindertijd.

De impact van cannabis op cognitieve stoornissen was groter dan die van alcohol- of tabaksgebruik. Langdurige cannabisgebruikers hadden ook kleinere hippocampi (het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen). Interessant is dat personen die minder dan één keer per week cannabis gebruikten zonder voorgeschiedenis van afhankelijkheid, geen aan cannabis gerelateerde cognitieve stoornissen hadden. Dit suggereert dat er een scala aan recreatief gebruik is dat mogelijk niet leidt tot cognitieve problemen op de lange termijn.

Meer studies

Er zijn meer studies nodig over cannabisgebruik en de gezondheid van de hersenen. Het nieuwe onderzoek is slechts een van de vele onderzoeken die suggereren dat er een verband bestaat tussen langdurig zwaar cannabisgebruik en cognitie. Toch zijn toekomstige studies nodig om het oorzakelijk verband vast te stellen en te onderzoeken hoe langdurig cannabisgebruik het risico op het ontwikkelen van dementie kan beïnvloeden, aangezien cognitieve stoornissen op middelbare leeftijd geassocieerd zijn met hogere percentages dementie.

Wat moet je doen als je cognitieve effecten van cannabis ervaart?

Sommige mensen die langdurig cannabis gebruiken, kunnen ‘hersenmist’, verminderde motivatie, leerproblemen of moeite met aandacht krijgen. Symptomen zijn meestal omkeerbaar, hoewel het gebruik van producten met een hoger THC-gehalte het risico op het ontwikkelen van cognitieve symptomen kan vergroten.

Overweeg het volgende als u aan cannabis gerelateerde cognitieve symptomen ervaart:

  • Verlaag geleidelijk de potentie (THC-inhoud) van cannabis die u gebruikt of hoe vaak u het gedurende meerdere weken gebruikt, vooral als u in het verleden cannabisontwenning heeft gehad.
  • Werk samen met uw arts. Wees open met uw arts over uw cognitieve symptomen, aangezien andere medische of psychiatrische factoren een rol kunnen spelen. Uw arts kan u ook helpen veilig en mogelijk comfortabeler door een cannabisafbouw te navigeren, met behulp van andere ondersteunende middelen. Helaas vinden de meeste patiënten het niet prettig om met hun arts over cannabisgebruik te praten.
  • Geef het tijd. Het kan tot een maand duren voordat u verbeteringen ervaart na het verlagen van uw dosis, aangezien cannabis twee tot vier weken in het lichaam kan blijven.
  • Probeer objectieve cognitieve tracking. Het gebruik van een app of objectieve test om uw hersenfunctie te volgen, kan nauwkeuriger zijn dan zelfobservatie. Uw zorgverlener kan mogelijk helpen bij het afnemen van intermitterende cognitieve beoordelingen.
  • Overweeg alternatieve strategieën. De hersenfunctie is niet statisch, zoals de oogkleur of het aantal tenen op onze voeten. Aërobe oefening en het beoefenen van mindfulness, meditatie en psychotherapie kunnen de cognitie op de lange termijn verbeteren.

Cannabis is een spannend maar controversieel onderwerp dat zowel hype als scepticisme heeft veroorzaakt. Het is belangrijk voor individuen en mensen in de gezondheidszorg om de nadruk te leggen op onderzoekstudies en niet op speculatie of persoonlijke verhalen. Opkomende studies die het verband suggereren tussen langdurig zwaar gebruik van cannabis en neurocognitie, zouden beleidsmakers, zorgverleners en patiënten zorgen moeten baren.

Bron: health.harvard.edu (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]