Home Cannabis Kun je een psychedelische ervaring hebben met cannabis?

Kun je een psychedelische ervaring hebben met cannabis?

door drugsinc

Kun je een psychedelische ervaring hebben met cannabis?

Cannabis is een vreemde, complexe plant die onderzoekers nog steeds proberen te achterhalen. Nu zeggen ze dat er een element van een psychedelische ervaring is bij het consumeren van de plant, maar ze weten niet helemaal zeker hoe en waarom dat gebeurt.

De plant heeft meer dan 60 cannabinoïde verbindingen (waaronder CBGA, of cannabigerolzuur; THCA, of tetrahydrocannabinolzuur), sommige met tegengestelde effecten, en nog niet eens al hun interacties begrepen. Als gevolg hiervan beïnvloedt cannabisgebruik mensen op verschillende manieren, afhankelijk van deze interacties (en vooral vanwege de kracht van het THC-gehalte), samen met de genen en persoonlijkheidskenmerken van de consument.

Net als cafeïne is cannabis een psychoactieve drug, wat betekent dat het cognitie, bewustzijn, stemming en emoties beïnvloedt. Omdat het deze delen van het centrale zenuwstelsel aantast, kan het bepaalde nieuwe manieren van denken oproepen die overeenkomen met de effecten van LSD – hoewel ze op een veel lager niveau.

Veel cannabisgebruikers hebben een verhaal over iemand die voor het eerst cannabis probeerde en letterlijk dacht dat ze gek aan het worden waren. Ze zagen dingen, reikten naar drijvende voorwerpen die er niet waren, werden duizelig en begonnen te braken – en dat allemaal na slechts een of twee shots van een jointje.

Ja, ze waren aan het trippen op cannabis.

De effecten van cannabis

Wanneer iemand cannabis consumeert, werkt het samen met een neurotransmitterreceptor in de hersenen die de (meestal aangename) effecten creëert. Maar er is meer aan de hand, omdat die neurotransmitter interageert met andere neurotransmittersystemen in de hersenen, wat resulteert in onverwachte farmacologische effecten, volgens een studie uit 2012, gepubliceerd in het tijdschrift Therapeutic Advances in Psychopharmacology.

De meeste marihuana die beschikbaar is voor zowel medicinale als recreatieve consumptie, bevat een combinatie van THC en CBD. De psychedelische ervaring lijkt meer verband te houden met de THC.

Onderzoekers ontdekten dat THC voorbijgaande psychotische symptomen veroorzaakte en de niveaus van angst, bedwelming en sedatie van een consument verhoogde, terwijl CBD geen significant effect had op dat gedrag.

Hallucinaties mogelijk door cannabis

Een studie uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research, meldde dat cannabis van oudsher geclassificeerd is als een hallucinogeen, maar dat subjectieve cannabiseffecten doorgaans geen hallucinogene effecten omvatten.

“Empirische rapporten van hallucinogeen-achtige effecten geproduceerd door cannabis in gecontroleerde omgevingen, met name onder gezonde onderzoeksvrijwilligers, zijn zeldzaam en kwamen meestal voor na toediening van gezuiverde THC in plaats van hele cannabisplanten.”

De studie ging verder met het bespreken van het geval van een gezonde 30-jarige man die auditieve en visuele hallucinaties had in een gecontroleerde laboratoriumstudie na inhalatie van verdampte cannabis die 25 milligram THC bevatte. De “reis” duurde ongeveer 90 minuten, en de vrijwilliger was “functioneel onbekwaam”.

De hallucinerende ervaring was in dit geval anders dan de effecten van klassieke psychedelica zoals LSD en psilocybine, volgens de resultaten van de studie, wat suggereert dat de hallucinerende effecten van cannabis een uniek farmacologisch werkingsmechanisme kunnen hebben.

Andere voorstanders, zoals auteur Steven Gray, omschrijven cannabis als een ‘spirituele bondgenoot’ die ‘ego-ontbinding’ kan creëren, wat een belangrijk effect is van psychedelica dat bijdraagt aan een gevoel van vrede en verbondenheid. Hij leidt cannabis meditatiesessies om die relatie te onderzoeken.

Sommige cannabisgebruikers zeggen dat LSD als “wiet maal een miljoen” is. Consumenten melden een meer ‘psychedelische’ reactie op het roken van de bloem van bepaalde soorten met over het algemeen hogere THC-waarden (zoals Amnesia Haze, Headband, Durban Poison), maar nog meer met concentraten en edible eetwaren die wel 70 -90 procent THC-gehalte (oliën, suikers, levende harsen, wax).

Psychedelische ervaringen en behandeling met LSD, cannabis en psilocybine

Naarmate de cannabisindustrie groeide en toegankelijker werd voor beginners, consumeerden mensen die een eetbaar product gebruikten vaak veel meer dan de voorgestelde hoeveelheid, wat leidde tot “trip” -achtige ervaringen en bezoeken aan spoedeisende hulp. Dat heeft geleid tot een veelvoorkomend advies van cannabisconcentraatmakers: ga laag (THC-gehalte), ga langzaam (eet alleen de voorgestelde hoeveelheid).

Psychedelische ervaringen en behandeling met LSD, cannabis en psilocybine
Psychedelische ervaringen en behandeling met LSD, cannabis en psilocybine

Er is dus een verschil in de ervaring tussen LSD en cannabis, en beide kunnen psychedelisch worden genoemd. Maar er bestaat een meer verfijning van die term.

“De term‘ psychedelisch ’zelf heeft niets te maken met de chemische structuur van een verbinding,” zegt Brad Burge, directeur strategische communicatie voor de in Santa Cruz gevestigde Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies (MAPS) in een artikel op hun website. Als het gaat om psychedelische drugs, “hebben de meeste van hen chemisch gezien weinig of niets gemeen”, schreef hij. Wat ze allemaal gemeen hebben, is hun vermogen om ‘de inhoud van de geest naar boven te halen’, of dat nu onderbewuste gedachten zijn of onderdrukte traumatische herinneringen, schreef hij.

Hoewel cannabis op verwante manieren kan worden gebruikt, zoals het versterken van een meditatiebeoefening of het stimuleren van creativiteit, schreef Burge dat de plant meestal wordt gebruikt op een manier die vergelijkbaar is met alcohol of nicotine: het “verzacht de symptomen die mensen op dat moment hebben”.

Een ander belangrijk onderscheid tussen cannabis en psychedelica is de manier waarop ze in therapie worden gebruikt. Terwijl psilocybine, de chemische stof in paddo’s, wordt gebruikt om therapie te verbeteren, is het niet de behandeling op zich. “Het doel is om bij de oorzaak van de problemen van mensen te komen”, schreef Burge. Cannabis behandelt daarentegen meestal symptomen.

Dus cannabis kan een tripachtige-ervaring zijn, afhankelijk van je definitie van trippy. Maar zoals met veel dingen die te maken hebben met de werking van cannabis in het menselijke endocannabinoïdesysteem – dat betrokken is bij een groeiend aantal fysiologische functies, zowel in het centrale en perifere zenuwstelsel als in perifere organen – is de jury er nog niet helemaal over uit.

Bronnen o.a. FreshToast (EN), PotGuide (EN), RollingStone (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter