Spaanse politie onderschept 56 kilo MDMA voor miljoen xtc-pillen

door Team Inc.

xtc-pillen-in-zakje

De Spaanse politie heeft een drugsroute van Europa naar Zuid-Amerika ontdekt na het onderscheppen van een jacht met bestemming Argentinië dat genoeg MDMA aan boord had om meer dan 1 miljoen xtc-pillen te maken.

Hoewel boten – en een enkele narco-onderzeeër– al lang drugs vervoeren van Zuid-Amerika naar Europa, suggereert de inbeslagname van de boot dat smokkelaars de omgekeerde route gebruiken om lucratieve nieuwe markten te openen in landen waar xtc minder gebruikelijk is. De politie van Policía Nacional zei dat de inbeslagname het eerste bekende geval was van MDMA dat op deze route werd vervoerd.

Internationale onderschepping mdma

De internationale operatie, die leidde tot de arrestatie van vijf mensen begon eind oktober toen Policía Nacional-agenten hoorden dat criminele bendes aan de Costa del Sol van plan waren een grote hoeveelheid van de drug naar Zuid-Amerika te brengen. De politie in Argentinië informeerde hen vervolgens dat een Argentijns staatsburger Brazilië had verlaten en in Spanje was aangekomen om de leiding te nemen over de boot die zou worden gebruikt om de drugs te smokkelen.

De boot, die was achtergelaten nadat hij in 2020 was gebruikt om 1.500 kg cocaïne naar Spanje te brengen, werd zorgvuldig omgebouwd en bevoorraad door de man en vier andere Argentijnen. “De gearresteerde mannen verbouwden zowel de binnenkant als de buitenkant van de boot als onderdeel van zware veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat deze niet in verband zou worden gebracht met de vorige politieoperatie”, zei de Policía Nacional in een verklaring.

Deze activiteiten gebeurde veel in de nachtelijke uren en zelfs tijdens voetbalwedstrijden van Spanje op het WK in Qatar. Eind november werd de naam van de boot gewijzigd en twee van de verdachten vertrokken vanuit Cádiz naar Argentinië. Het schip ging echter kapot waardoor de haven van Tarifa werd bezocht. Daarna werd het plan opgevat om het schip te bevoorraden op de Canarische eilanden. Het plan was echter van korte duur en de boot werd bij het verlaten van Tarifa onderschept door douanepatrouilles.

Nieuwe route?

Na een urenlange zoektocht ontdekten onderzoekers een geheim compartiment van aluminium dat onder de keukeninrichting was gebouwd. Hier waren 28 pakjes mdma verborgen. Na de arrestatie van drie andere leden van de vermeende bende in Marbella, stelde de politie vast dat ze hadden geprobeerd de drug naar Argentinië te smokkelen om tussen de 800.000 en 1,2 miljoen pillen te produceren, afhankelijk van de zuiverheid.

“MDMA is veel schaarser in Zuid-Amerika dan in Europa”, aldus de politie. “Deze operatie heeft een nieuwe drugsroute van Europa naar Latijns-Amerikaanse landen aan het licht gebracht, waardoor deze organisaties een nieuwe markt van miljoenen potentiële consumenten kunnen bereiken. De zeer hoge waarde van synthetische drugs in Zuid-Amerika verklaart waarom ze ervoor kozen om deze nieuwe transportroute open te stellen.”

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]