Spaanse Socialistische Partij stemt tegen legalisering van cannabis voor recreatief gebruik

door Team Inc.

2021-10-26-Spaanse Socialistische Partij stemt tegen legalisering van cannabis voor recreatief gebruik

Mogelijke legalisering van marihuana leidt tot verdeeldheid binnen de Spaanse regering. De centrumlinkse coalitie bestaat uit de Socialistische Partij (PSOE) en junior partner Unidad Podemos.

De PSOE stemde tegen een voorstel om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren, hoewel dit betekende dat ze zich moest aansluiten bij de conservatieve Volkspartij (PP) en extreemrechtse Vox, die ook tegen waren. Dankzij de onwaarschijnlijke overeenstemming tussen deze fracties werd het voorstel overweldigend verworpen.

De PSOE is alleen bereid te overwegen om marihuana voor medicinale doeleinden te legaliseren, een kwestie die zal worden onderzocht door een recent gevormde subcommissie van het lagerhuis van het parlement, het Congress of Deputies. Wat betreft het decriminaliseren van cannabis voor recreatief gebruik, was het bezwaar van de PSOE dinsdag bijna net zo categorisch als dat van rechts. “Dit is geen kwestie van rechts of links, het is een kwestie van volksgezondheid”, zei PSOE-wetgever Daniel Vicente in het Congres, eraan toevoegend: “Wij zijn een regeringspartij.”

De strijd om cannabis te legaliseren in Spanje

Het voorstel om marihuana voor recreatief gebruik te legaliseren werd naar voren gebracht door de linkse groepering Más País, die wordt geleid door Íñigo Errejón. “Dit gaat over het reguleren van wat al normaal is op straat”, vertelde Errejón aan het Congres. “Ik ken het land waarin ik woon. In dit land doet iedereen die marihuana wil consumeren dat, ook al is het verboden.”

De leider van Más País voerde aan dat het verbieden van marihuana alleen leidt tot meer consumptie, meer misdaad en meer schade aan de gezondheid, terwijl het legaliseren van de drug de handel uit “de handen van de maffia” zou nemen. Door het legaal te maken, zo betoogde hij, zou de verkoop van marihuana onderworpen zijn aan gezondheidscontroles en zou Spanje een legale economische activiteit promoten die zeer lucratief is geweest in landen zoals Canada, waar het sinds 2018 legaal is. Hij citeerde uit een rapport van de Autonome Universiteit van Barcelona, waarin wordt geschat dat de legalisereing van marihuana 100.000 banen zou kunnen creëren bij een bedrijfsvolume van € 3,3 miljard. De leider van Más País beschuldigde tegenstanders van legalisering, met name de PSOE, van hypocrisie.

Partijen pro legalisatie van cannabis

Het voorstel werd dinsdag gesteund door linkse en regionale groepen, waaronder Unidas Podemos, de Baskische partij EH Bildu, de Canarische Coalitie (CC), het Galicische Nationalistische Blok (BNG) en de pro-Catalaanse onafhankelijkheidspartijen Catalaans Republikeins Links (ERC), Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) en de Popular Unity Candidacy (CUP). Unidas Podemos en de ERC hebben ook soortgelijke voorstellen aangekondigd om marihuana te legaliseren die aan het Congres zullen worden voorgelegd.

Het besluit van de PSOE om tegen de legalisering van marihuana te stemmen, bracht haar niet alleen op gespannen voet met haar coalitiepartner, maar ook met haar bondgenoten in het parlement. Als leider van een minderheidsregering heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez van de PSOE de steun van andere partijen nodig om belangrijke wetgeving, zoals de begroting, goed te keuren. Stemmen van de ERC waren bijvoorbeeld de sleutel tot de goedkeuring van de begroting voor 2020, evenals de beëdiging van Sánchez als premier.

Desondanks was de PSOE categorisch in haar afwijzing van het voorstel, waarbij de partij de socialistische Vicente Errejón bekritiseerde omdat hij een stof met mogelijk schadelijke psychologische effecten wil legaliseren. Dit terwijl hij tegelijkertijd een beter openbaar beleid eist om de geestelijke gezondheid te beschermen.

De rechtse partijen in het Congres waren even kritisch over de maatregel. “Drugsgebruik is noch een grondrecht, noch een vrijheid”, zei PP-wetgever Elvira Velasco, terwijl Vox-gedeputeerde Juan Luis Steegmann, arts van beroep, de negatieve effecten van cannabisgebruik op de gezondheid beschreef. “In plaats van Más País zouden jullie jezelf Más Hachís [meer hasj] moeten noemen”, grapte hij.

De verdeeldheid binnen de coalitieregering was duidelijk, maar beide partijen vermeden openlijke aanvallen. Lucía Muñoz van Unidad Podemos vertelde de PSOE dat het niet zal kunnen ontsnappen aan een debat over de kwestie – er zullen nog twee voorstellen over de legalisering van marihuana aan het Congres worden voorgelegd.

Lees meer op english.elpais.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

1 opmerking

Ivi 26 oktober 2021 - 15:28

I’m beginning to think that the parties and people against legalization ( no matter what country ) WANT to protect the “mafia”.
Would like to know all the reasons why but I guess that’s too much to ask for.

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]