Home Gezondheid Psychedelica voor alcoholgebruik: wat de wetenschap zegt en 3 bedrijven die er nu aan werken

Psychedelica voor alcoholgebruik: wat de wetenschap zegt en 3 bedrijven die er nu aan werken

door drugsinc

Psychedelica voor alcoholgebruik: wat de wetenschap zegt en 3 bedrijven die er nu aan werken

Canada – Een stoornis in alcoholgebruik komt veel vaker voor dan de dranken fabrikanten je willen doen geloven. In de jaren ’50 en ’60 werden psychedelische drugs zoals LSD en psilocybine bestudeerd en (met succes) gebruikt bij de behandeling van alcoholisme, en vandaag de dag gaan een handvol bedrijven in de psychedelische wereld verder waar dat onderzoek destijds eigenlijk ophield.

De meest gebruikte, misbruikte en misbruikte substantie in Canada is alcohol, waarbij één op de vijf Canadezen kwalificeert als ‘zware’ drinkers, volgens Statistics Canada. Hoewel de normalisering van alcoholgebruik betekent dat we ervan kunnen genieten zonder hetzelfde oordeel of stigma op mensen die drugs zoals heroïne of cocaïne gebruiken, kunnen de risico’s van alcoholgebruik niet worden overschat. Alcoholgebruik behoort tot de top drie van grootste risico’s factoren voor overlijden aan kanker, en in een land als Canada sterven bijna acht mensen per dag in het ziekenhuis aan alcoholgerelateerde sterfgevallen. Problematisch alcoholgebruik kost de Canadezen ook veel geld: bijna $ 15 miljard per jaar.

Een korte geschiedenis van alcoholgebruiksstoornissen en LSD-onderzoek

Het kan als een verrassing komen, maar Canada was de thuisbasis van enkele van de eerste psychedelische onderzoeken die nagingen hoe LSD de stoornis in alcoholgebruik zou kunnen beïnvloeden. Baanbrekende onderzoekers en psychiaters Humphry Osmond (de man die de term ‘psychedelica‘ bedacht) en Abram Hoffer behoorden tot de eersten die alcoholisme met LSD behandelden in Weyburn, Saskatchewan.

Tegen 1959 zouden sommigen LSD een ‘wondermiddel‘ voor alcoholisme noemen, en zelfs de oprichter van Alcoholics Anonymous, Bill Wilson, zou suggereren dat het medicijn in de behandeling zou moeten worden opgenomen. In New Westminster, B.C. in een beroemd Hollywood-ziekenhuis zouden Dr. J Ross MacLean en Al Hubbard ook LSD-behandelingen aanbieden voor een reeks aandoeningen, waaronder alcoholisme, en bekende personen zoals Cary Grant en Andy Williams behandelen. De behandeling werd toegepast tot aan 1975.

De tweede golf van onderzoek naar LSD tegen alcoholgebruik

Uit een meta-analyse die in 2012 werd gepubliceerd, bleek dat in zes gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarbij een enkele dosis LSD werd toegediend, patiënten die LSD kregen in plaats van een placebo, een grotere kans op verbetering hadden bij vervolgsessies. Een cross-sectioneel anoniem online-enquête uit 2019, uitgevoerd door Johns Hopkins, vroeg deelnemers naar hun gebruik van een psychedelicum om alcohol- of middelengebruiksstoornis te overwinnen. Voorafgaand aan hun ervaring voldeed ongeveer driekwart van de deelnemers aan de criteria voor stoornis in alcoholgebruik. Op basis van hun feedback op de enquête voldeed 83 procent niet meer aan de criteria voor een stoornis in alcoholgebruik nadat ze LSD hadden gebruikt, zelfs als ze niet de intentie hadden om de manier waarop ze dronken te veranderen.

Na de eerste golf van onderzoek leek LSD het psychedelische middel bij uitstek te zijn voor een stoornis in alcoholgebruik, maar meer recente studies hebben getracht te beoordelen hoe effectief psilocybine zou kunnen zijn bij de behandeling ervan. Een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie die in 2018 werd gepubliceerd, toonde aan dat deelnemers na 12 weken psychotherapie en twee psilocybinesessies gemengde maar positieve resultaten behaalden, waarbij sommigen de alcoholhoudende drank volledig opgaven, terwijl anderen hun consumptie konden verminderen – zelfs als ze misschien geen mystieke of piek-psychedelische ervaring hebben gehad.

Drie publieke bedrijven die werken aan stoornissen van alcoholgebruik

Awakn Life Sciences (NEO: AWKN) (OTC: AWKNF)

In februari maakte Awakn Life Sciences de resultaten bekend van een klinische proef met MDMA voor patiënten met een alcoholverslaving. De open-label veiligheids-, verdraagbaarheids- en proof-of-concept-studie toonden geen onverwachte bijwerkingen. Gedurende een therapiekuur van acht weken kregen de deelnemers MDMA toegediend tijdens twee verschillende sessies, met psychotherapie voor, tijdens en na hun ervaring. Uit een follow-up van negen maanden bleek dat de meesten minder waren gaan drinken, waarbij het gemiddelde aantal geconsumeerde drankjes per week daalde van 130,6 naar 18,7.

Psilera Bioscience

Psilera is een samenwerking aangegaan met een team van onderzoekers van de Universiteit van Florida om de gepatenteerde verbindingen te bestuderen en hun werkzaamheid te vergelijken met die van 4-AcO-DMT of psiacetine, een synthetische vorm van psilocybine. De preklinische studies zullen trachten te bepalen hoe hun drugs de stoornis in alcoholgebruik beïnvloeden.

Clearmind Medicines (CSE: CMND)

Clearmind, gevestigd in Vancouver, is een bedrijf voor de ontwikkeling van geneesmiddelen dat zich richt op alcoholmisbruik en binge-drinken, met een eigen kandidaat die het wil onderzoeken voor behandeling. Ezechiël Golan, vandaag de speciale adviseur van het bedrijf voor innovatie en nieuwe initiatieven, ontdekte het molecuul en vertelde de Guardian in 2016 dat het in kleine doses “voelt als alcohol maar veel minder schadelijk is.”

MEAI (5-Methoxy-2-aminoindaan) is een nieuw psychoactief molecuul, dat een euforische alcohol-achtige ervaring uitoefent en een verminderd verlangen om alcoholische dranken te consumeren. Het bedrijf bezit zes patenten voor het gebruik van MEAI voor de behandeling van Alcohol Use Disorder en eetbuien. Preklinische onderzoeksresultaten voor MEAI toonden een hoog veiligheidsprofiel en veelbelovende werkzaamheid aan, wat de beslissing van het bedrijf om een “Investigational New Drug” IND-beoordeling uit te voeren verder ondersteunt.

Bronnen o.a. Leafie (EN), PsychedelicInvest (EN), TheDalesReport (EN), UNSW (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter