Stimulerende middelen als Adderall of Ritalin verlagen productiviteit

door Team Inc.

studie-stimulerende-middelen

Het is algemeen bekend dat veel studenten stimulerende middelen als Ritalin en Adderall gebruiken om beter te focussen tijdens het leren en hun productiviteit te verhogen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze middelen de productiviteit juist verlagen wanneer er geen sprake is van een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.

Wetenschappers gaven 40 deelnemers (tussen de 18 en 35 jaar) 30 mg methylfenidaat (MPH of Ritalin/Concerta), 15 mg dextroamfetamine (DEX zoals Adderall), 200 mg modafinil (MOD) of een placebo bij vier verschillende tests.

Test na stimulerende middelen

Na ontvangst van hun dosis moesten de 17 mannelijke deelnemers en 23 vrouwelijke deelnemers verschillende taken uitvoeren om hun probleemoplossend vermogen, reactievermogen, ruimtelijke ordening en werkgeheugen te testen.
Uit de studie bleek dat het gebruik van deze ‘slimme’ medicijnen de prestaties van deelnemers bij moeilijke taken en het oplossen van problemen verminderde. De medicijnen versterkten de motivatie van de deelnemers, maar verhoogden de hoeveelheid tijd die ze besteedden aan het oplossen van een probleem met 50%. verbetering van de prestaties.”
Terwijl ze onder de voorgeschreven stimulerende middelen zaten, rapporteerden wetenschappers dat de inspanningen van mensen toenamen terwijl de kwaliteit van hun inspanningen afnam, wat betekent dat ze meer deden, maar dat hun beslissingen niet zo berekend waren.

Geen cognitieve verbeteringen

In een rapport uit 2011 waarin onderzoeken naar de impact van prikkels op niet-voorgeschreven mensen werden geanalyseerd, vonden onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania gemengde resultaten. Ze concludeerden dat stimulerende middelen het leren en, voor sommigen, het werkgeheugen kunnen verbeteren. Maar in een derde van de onderzoeken die ze analyseerden, ondervond geen enkele gezonde jongvolwassene enige cognitieve verbetering met de medicijnen, en sommigen ondervonden zelfs beperkingen. Bij het beoordelen van het niet-medische gebruik van stimulerende middelen door universiteitsstudenten, vond een rapport uit 2017 geen cognitieve verbetering in leren of geheugen bij het gebruik van stimulerende middelen in vergelijking met een placebo.

Tekort aan medicijnen

45,2%. Dat is hoeveel jonge volwassenen tussen 18 en 25 jaar het afgelopen jaar misbruik hebben gemaakt van stimulerende middelen op recept, volgens een rapport uit 2021 van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration Advisory.

Sinds oktober 2022 maakt DEX, dat in combinatie met amfetaminezouten Adderall maakt, deel uit van de lijst van geneesmiddelen waar een te kort aan is. De Food and Drug Administration (FDA) noemt een toename van de vraag als oorzaak van het tekort.

Bron: Forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]