Nieuwe studie ontdekt waar wiet echt vandaan komt

door Team Inc.

2021-07-19-Nieuwe studie ontdekt waar wiet echt vandaan komt

Biologen en andere wetenschappers weten dat mensen ongeveer 12.000 jaar geleden cannabis begonnen te kweken. Niet alleen voor voedsel en hennep, maar waarschijnlijk ook voor de high. Voorheen werd gedacht dat het groene goud haar oorsprong vond in Centraal-Azië.

Een nieuwe studie suggereert dat de cannabis sativa-plant voor het eerst werd gedomesticeerd in Oost-Azië. Alle bestaande rassen zijn afkomstig van deze plant en worden vertegenwoordigd door wilde en gecultiveerde variëteiten die tegenwoordig in China groeien. De auteurs van het onderzoek ontdekten dat de plant tijdens de vroege neolithische periode werd gekweekt, waarschijnlijk voor de vezels en medicinaal gebruik.

Boeren aan de cannabis

Boeren begonnen de plant ongeveer 4.000 jaar geleden specifiek te kweken vanwege zijn geestverruimende eigenschappen, toen cannabis zich naar Europa en het Midden-Oosten begon te verspreiden, aldus de studie. Michael Purugganan, een professor in de biologie aan de New York University, zei dat de gebruikelijke veronderstelling was dat mensen planten domesticeerden voor voedsel.

“Dat lijkt het meest urgente probleem voor de mens: hoe komen we aan voedsel”, zegt professor Purugganan, die niet betrokken was bij het onderzoek. “De suggestie dat ze in deze periode al bezig waren met vezels en zelfs met bedwelmende middelen is interessant. Het zou de vraag doen rijzen wat de prioriteiten waren van deze neolithische samenlevingen.”

Wiet voor de high?

Een onderzoek uit 2016 door andere wetenschappers zei dat de vroegste gegevens over cannabis voornamelijk uit China en Japan kwamen, maar de meeste botanici geloven dat het waarschijnlijk voor het eerst werd gedomesticeerd in het oostelijke deel van Centraal-Azië, waar wilde variëteiten van de plant wijdverbreid zijn.

Professor Purugganan zei dat hij sceptisch was over de conclusies dat de plant 12.000 jaar geleden al werd gebruikt als drug of voor de vezels. Archeologische bewijs toont aan dat het consistente gebruik of de aanwezigheid van cannabis voor die doeleinden ongeveer 7.500 jaar geleden begon. “Ik zou graag een veel grotere studie zien,” zei hij.

De oorsprong van cannabis

Luca Fumagalli, een auteur van de studie en een bioloog in Zwitserland die gespecialiseerd is in conservatiegenetica, zei dat de theorie van een Centraal-Aziatische oorsprong grotendeels gebaseerd was op observatiegegevens van wilde monsters in die regio.

“Het is gemakkelijk om wilde monsters te vinden, maar dit zijn geen wilde soorten,” zei Dr. Fumagalli. “Dit zijn planten die aan gevangenschap zijn ontsnapt en zich hebben aangepast aan de wilde omgeving. Dat is de reden waarom je het wiet noemt, omdat het overal groeit”, voegde hij eraan toe.

Het onderzoek werd geleid door Ren Guangpeng, een botanicus aan de Lanzhou University in de westelijke Chinese provincie Gansu. Dr. Ren zei in een interview dat de oorspronkelijke plaats van de domesticatie van cannabis hoogstwaarschijnlijk het noordwesten van China was.

Cannabis monsters

Om het onderzoek uit te voeren, verzamelden Dr. Ren en zijn collega’s 82 monsters, zaden of bladeren, van over de hele wereld. De monsters omvatten soorten die waren geselecteerd voor vezelproductie, en andere uit Europa en Noord-Amerika die waren gekweekt om grote hoeveelheden tetrahydrocannabinol (THC) te produceren, de meest stemmingveranderende verbinding van de plant.

Dr. Fumagalli en zijn collega’s hebben vervolgens genomisch DNA uit de monsters gehaald en de sequentie ervan in een laboratorium in Zwitserland bepaald. Ze hebben ook sequentiegegevens van 28 andere monsters gedownload en opnieuw geanalyseerd. De resultaten toonden aan dat de wilde variëteiten die ze analyseerden in feite “historische ontsnappingen uit gedomesticeerde vormen” waren en dat bestaande stammen in China – gekweekt en wild – hun naaste afstammelingen waren van de voorouderlijke genenpool.

“Hoewel aanvullende bemonstering van wilde wietplanten in deze belangrijke geografische gebieden nog steeds nodig is, suggereren onze resultaten, die al op zeer brede bemonstering zijn gebaseerd, dat pure wilde voorouders van C. sativa zijn uitgestorven”, schreven ze.

Naarmate de functie van hennep als wereldwijde bron voor textiel, voedsel en oliezaden in de 20e eeuw afnam, nam het gebruik van cannabis als recreatieve drug toe, aldus de studie. Maar er zijn nog steeds “grote hiaten” in de kennis over de domesticatiegeschiedenis van wiet.

Lees meer op nytimes.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]