Home Cannabis Waarschuwingssysteem voor volwassen voorkomt strafrechtelijke vervolging cannabisgebruikers in Ierland

Waarschuwingssysteem voor volwassen voorkomt strafrechtelijke vervolging cannabisgebruikers in Ierland

door drugsinc

Cannabisgebruikers in Ierland voorkomen strafrechtelijke vervolging door waarschuwingssysteem voor volwassenen

In een historische verandering kondigde het Ierse Garda-hoofdkantoor onlangs aan dat het persoonlijk gebruik van cannabis nu zal worden behandeld binnen het “waarschuwingssysteem voor volwassenen”. De nieuwe regels treden in werking om de autoriteiten meer tijd te geven om zich te concentreren op ernstigere misdrijven in het land.

De Irish Times meldt dat mensen die met cannabis zijn betrapt, nu zullen worden behandeld via het zogenaamde waarschuwingssysteem voor volwassenen in plaats van vervolgd te worden en een strafblad te krijgen.

Volgens Raidió Teilifís Éireann (RTE) wordt de regeling gebruikt voor “lichte vergrijpen zoals dronken en wanordelijk zijn, diefstal, schade aan of het omgaan met gestolen eigendommen ter waarde van minder dan € 1.000, of het in bepaalde gevallen niet naleven van de instructies van de Garda (nationale politie).”

Met onmiddellijke ingang, zo maakte de Garda woensdag bekend, is cannabisbezit een van de vier overtredingen die aan de regeling zijn toegevoegd.

Waarschuwingssysteem voor volwassenen “historische” beslissing

De beslissing wordt als “historisch” beschouwd, aangezien het naar verluidt de eerste keer is in Ierland dat “een illegale drugsmisdrijf buiten het conventionele strafrechtsysteem kan worden aangepakt door middel van een op vervolging gebaseerde procedure.”

De Times zegt dat toenmalig minister van Volksgezondheid Simon Harris in 2019 beweerde dat de verhuizing ongeveer 12.000 mensen per jaar zou treffen.

Waarschuwingssysteem voor volwassenen "historische" beslissing
Waarschuwingssysteem voor volwassenen “historische” beslissing (afb)

De Nationale politie Garda was echter in wezen tegen het voorstel, omdat ze beweerden dat mensen zich aangemoedigd en vrij zouden voelen om drugs op straat te dragen en te bezitten.

In de observatie, geeft de nationale politie aan: “drugsdealers en hun koeriers kunnen hun gedrag aanpassen om kleine hoeveelheden drugs te vervoeren in de wetenschap dat ze een hoeveelheid drugs voor persoonlijk gebruik mogen bezitten.”

Ierland heeft onlangs zijn benadering van cannabis gewijzigd. Deze maand meldden we al dat medicinale-cannabispatiënten permanent toegang zullen hebben tot cannabis nadat de tijdelijke regeling die door de Ierse regering is ingevoerd tijdens de eerste blokkering van het coronavirus is afgelopen.

Bronnen o.a. Canex (EN), IrishLegal (EN), IrishTimes (EN), RTE (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter