skip to Main Content
Menu
Studie: Slaaptekort Activeert Hetzelfde Biologische Proces Als Cannabis Wanneer Je Last Van Munchies Krijgt

Studie: Slaaptekort activeert hetzelfde biologische proces als cannabis wanneer je last van munchies krijgt

Spread the love ✌🏼

Een nieuwe studie suggereert dat niet genoeg slapen bijna hetzelfde effect op onze voedselkeuzes heeft als het roken van cannabis. Dat klopt – slaapgebrek kan je ook vergelijkbare munchies voor zoet en vet voedsel geven als wanneer je cannabis rookt.

Het verband tussen slaappatronen en ongezonde eetgewoonten is al eerder bestudeerd, maar deze nieuwe studie, die vorige week in eLife is gepubliceerd, kijkt specifiek naar de neurale paden waardoor slaapgebrek de voedselinname kan beïnvloeden.

Onderzoekers ontdekten dat hetzelfde type moleculen dat invloed heeft op het hunkeren naar voedsel bij personen die marihuana roken, ook bleek te zijn toegenomen in het systeem van mensen die slechts vier uur slaap hadden gekregen, in tegenstelling tot een volledige acht uur.

Last van vreetbuien? Kijk dan ook uit voor slaapgebrek.

De slaap-arme deelnemers, wanneer ze de keuze kregen om wat te eten, werd aangetrokken naar voedsel dat hoger was in calorieën, zegt de studie.

Dus wat is er precies aan de hand?

Volgens de studie heeft het te maken met twee dingen: je neus en je endocannabinoïde systeem.

Het endocannabinoïde systeem (ECS) – genoemd omdat het werd ontdekt terwijl wetenschappers bestudeerden hoe THC, het actieve ingrediënt in cannabis, het menselijk lichaam beïnvloedt – verwijst naar stoffen vergelijkbaar met cannabis die van nature in het lichaam worden geproduceerd en helpen bij het in balans brengen van biologische processen zoals eetlust, slaap en temperatuurregeling, onder andere dingen.

Cannabis veroorzaakt een kunstmatige boost in het hunkeren naar voedsel, vooral voor zoetere voedingsmiddelen met veel vet, omdat dit het natuurlijke netwerk van receptoren kan stimuleren. En nu suggereert deze studie dat slaapgebrek het ECS op vrijwel dezelfde manier kan beïnvloeden.

Maar wat heeft je reukvermogen er nou mee te maken?

De zintuigen zijn al lang gekoppeld aan voedselinname en eetlust – we hebben allemaal vast wel’s ervaren om een plotselinge wens te krijgen om bepaald voedsel te eten nadat een heerlijke geur langs onze neus gaat. De nieuwe studie in eLife zei dat eerdere studies hadden vastgesteld dat het reukgebied van de hersenen meer activiteit ervaart als we honger hebben, en verminderde activiteit als we dat niet zijn, en dat het ECS kan worden betrokken bij het moduleren hiervan, maar onderzoekers wilden dit nader bekijken.

Bij het onderzoek waren 25 deelnemers betrokken. Onderzoekers lieten ze eerst een week van zeven tot negen uur per nacht slapen om te zien hoe hun hersenen en gedrag eruitzagen toen ze regelmatig sliepen. Daarna werden de deelnemers willekeurig toegewezen om slechts vier uur te slapen op bepaalde nachten.

Onderzoekers zouden dan de slaperige, hongerige mensen uitlokken met een overvloed van voedsel in buffetstijl. Dat was het moment dat ze hun voorkeur voor vettere, energieke snacks boven andere opties zagen.

Een merkwaardige bevinding van het onderzoek was dat slaaptekort het niveau van honger dat de deelnemers voelden niet leek te vergroten, alleen het soort voedsel waar ze trek in kregen.

“Belangrijk is dat effecten van slaapgebrek op het voedingsgedrag de volgende dag aanhielden (na een nacht van onbeperkte herstelslaap), met een hoger percentage calorieën dat werd geconsumeerd,” zei de studie.

Toen onderzoekers specifiek naar de ECS keken, kwamen ze erachter dat er inderdaad hogere niveaus van specifieke endocannabinoïden waren in verhouding tot de toename van voedselconsumptie met hoge energie.

Door tijdens de studie fMRI’s te doen, volgden onderzoekers ook hersenactiviteit in de reukregio’s. Ze stelden de deelnemers bloot aan voedselgeuren en niet-voedselgeuren, en wanneer de deelnemers slaapgebrek hadden, reageerden ze veel sterker op voedselgeuren dan de rest van de geuren.

Er werd echter een communicatiestoring waargenomen tussen de piriforme cortex en de insulaire cortex – twee verschillende delen van de hersenen – wanneer slaapgebrek en niveaus van endocannabinoïden hoog waren, waarvan onderzoekers denken dat ze een rol konden hebben gespeeld bij het instinctief kiezen van de deelnemers voor voedingsmiddelen met veel calorieën boven andere opties.

Onderzoekers zeggen dat het doel van studies zoals deze is om “wetenschappers te helpen nieuwe medicijnen of gedragstherapieën te ontwikkelen voor aandoeningen zoals obesitas.

“Alleen al in de Verenigde Staten slaapt een op de drie mensen minder dan zes uur per nacht,” zegt de studie.

Omdat de studie beperkt in omvang was, moet er meer onderzoek worden gedaan om echt duidelijk te maken hoe slaapgebrek werkt met het ECS en het reukvermogen rondom het hunkeren naar voedsel te beïnvloeden.

Maar in de tussentijd suggereert deze studie dat als je je lichaam wilt overtuigen om naar muffins te snakken naar donuts, het misschien een goed begin is om ook wat extra uren slaap tot je te krijgen.

Lees meer op CTVnews.ca (EN, bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top