skip to Main Content
Menu
Uitgerookt

Uitgerookt

Bericht Series: Column - mr. Kaj Hollemans (KHLA)

Nederland – door Mr. Kaj Hollemans (KH Legal Advice) (@KHLA2014).

Vanwege alle maatregelen die de overheid heeft genomen vanwege het coronavirus, is deze week vrijwel ongemerkt het rookverbod in de horeca in werking getreden. Vanaf 1 april 2020 zijn rookruimtes in de horeca waar tabaksproducten worden gerookt niet meer toegestaan. Dit geldt voor alle inrichtingen die volgens de Tabaks- en rookwarenwet onder de definitie van een “horeca-inrichting” vallen. Het verbod geldt voor cafés, discotheken, concertzalen, hotels en restaurants, coffeeshops en shishalounges. 

De handhaving op de aanwezigheid van rookruimtes in de horeca start vanaf 1 april 2020. Vanaf die datum kunnen ondernemers een boete krijgen als de rookruimte wordt gebruik om tabaksproducten te roken. De NVWA gaat hier toezicht op houden. Het roken van tabaksproducten is straks alleen nog toegestaan op een buitenterras, als dit niet leidt tot rookoverlast binnen. Een buitenterras moet minstens aan één zijde volledig open zijn en mag niet afgeschermd zijn met plantenbakken of ander materiaal. De open zijde mag ook de bovenzijde zijn. Wanneer het terras overkapt is met een luifel of parasol, moet één van de zijkanten volledig open zijn.

Uitzondering

In januari 2020 heeft staatssecretaris Blokhuis in reactie op vragen uit de Tweede Kamer aangegeven dat het roken van cannabis, hasj of kruidenmengsels die niet zijn vermengd met tabak niet onder het rookverbod komt te vallen. Deze uitzondering is volstrekt logisch. Van oudsher is de coffeeshop een plek waar mensen in een rustige en vertrouwde omgeving kunnen genieten van een jointje, zonder andere mensen lastig te vallen. Als je die functie onmogelijk zou maken door te bepalen dat er vanaf nu niets meer gerookt zou mogen worden in een coffeeshop, tabak of geen tabak, dan creëer je daarmee een enorm probleem qua overlast, omdat iedereen dan voor de deur gaat staan blowen.

De afgelopen weken zijn alle coffeeshops verworden tot afhaallocaties, maar zodra de reguliere bedrijfsvoering weer wordt hervat zal het nog een behoorlijke uitdaging worden om ervoor te zorgen dat mensen geen tabaksproducten meer roken in de coffeeshop. De meerderheid van de Nederlandse blowers (meer dan 90%) draait immers het liefst een joint waarbij wiet of hasj worden vermengd met tabak. Tot nu toe stelden controles op het roken van wiet of hasj vermengd met tabak in de coffeeshop niet veel voor, maar ik verwacht dat er strengere controles komen als de horeca weer open gaat.

T-criterium

Eigenlijk is er een nieuw criterium bijgekomen voor coffeeshops; het zogenaamde T-criterium (T: geen tabak). Het is belangrijk om klanten vanaf nu te wijzen op het verbod om tabaksproducten te roken in de coffeeshop en er voor te zorgen dat mensen alternatieven voor tabak gebruiken als ze een joint willen roken in de coffeeshop. Door het T-criterium net zo serieus te nemen als de andere AHOJG-criteria worden niet alleen boetes voorkomen, maar wordt van meet af aan ook duidelijk dat de overheid de coffeeshops aan haar zijde vindt als partner in de strijd tegen tabak. 

Edibles

Het zou zeker helpen als coffeeshops, naast rookbare wiet of hasj, verschillende eetbare (en drinkbare) cannabisproducten mogen aanbieden, zogenaamde “edibles”. In de staten in de VS waar cannabis legaal is, worden overal brownies, cookies, sweets, candies, winegums, chocola, thee en frisdranken met wiet aangeboden, maar in Nederland staan de meeste gemeenten de verkoop van “edibles” niet of nauwelijks toe. En in gemeenten waar het is toegestaan blijft het meestal beperkt tot spacecake.

Eetbare cannabisproducten zouden voor een deel van de consumenten een goed alternatief kunnen zijn voor het roken van een joint met tabak. Dankzij het rookverbod in de horeca en de populariteit van “edibles” in de VS zal de vraag in Nederland naar deze producten de komende tijd toenemen. Daarom zou het goed zijn als de overheid een standpunt inneemt over “edibles” en de verkoop van dit soort producten gedoogt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top