Verbod op recreatief lachgas per 2023

door Team Inc.

lachgas-patronen

Per 1 januari 2023 is het bezit en de verkoop van lachgas verboden in Nederland. Vanaf dat moment staat de veelgebruikte stof op de lijst van verboden middelen. De wet is al goedgekeurd door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer, maar de Raad van State had twijfels.

De raad vroeg zich af of het verschil tussen recreatief en medisch gebruik duidelijk goed was vastgelegd. Door het hoge misbruikgehalte – voornamelijk onder jonge mensen – en de grote risico’s, als ernstige verkeersongevallen, kiest het kabinet toch in het nieuwe jaar al voor een recreatief verbod per januari. In welke gevallen gebruik van lachgas wel toegestaan is en in welke gevallen niet, is volgens het kabinet wel degelijk duidelijk omschreven. Medisch en technisch gebruik blijft gewoon mogelijk. Ook in de voedingsmiddelenindustrie zal je lachgas blijven tegenkomen, bijvoorbeeld in de slagroomspuit.

Ongelukken door lachgasgebruik voorkomen

De stof wordt in patronen ingekocht door jonge mensen die ballonnen leegzuigen op straat. Dit zorgt niet alleen voor gezondheidsrisico’s, maar ook voor zeer ernstige verkeersongevallen. Minister van Justitie Yeşilgöz: “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.” Eerder bleek dat er bij 63 dodelijke ongevallen en bij 362 ongevallen met letsel lachgas in het spel was.

Eerder werd in Rotterdam op veel plekken al een red zone ingevoerd waar de verkoop van de patronen en ballonnetjes al verboden was.

Bron: nos.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]