Zwaar marihuanagebruik kan het risico op een beroerte voor jongeren verdubbelen, suggereert studie

door drugsinc

Zwaar marihuanagebruik kan het risico op een beroerte voor jongeren verdubbelen, suggereert studie

Voor degenen die vaak marihuana gebruikten en ook sigaretten of e-sigaretten rookten, was het risico nog groter.

Jonge mensen die vaak marihuana gebruiken, hebben volgens een nieuwe studie meer dan twee keer zoveel kans op een beroerte als degenen die het helemaal niet gebruiken.

De bevindingen, die volgende week op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Heart Association (AHA) Wetenschappelijke Sessies in Philadelphia zullen worden gepresenteerd, dragen bij aan een groeiend aantal onderzoeken dat het gebruik van marihuana koppelt aan een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen. De nieuwe studie, die ook zal worden gepubliceerd in een nieuw nummer van het tijdschrift Stroke, is een van de eerste onderzoeken die zich specifiek richt op het risico op een beroerte bij jonge cannabisgebruikers (jonger dan 45 jaar).

De resultaten van een nationaal onderzoek geanalyseerd

De onderzoekers analyseerden de resultaten van een nationaal onderzoek, het Behavioral Risk Factor Surveillance System genaamd, dat gegevens had gepubliceerd over het gebruik van marihuana en de incidentie van beroerten.

De auteurs vergeleken de frequentie van het gebruik van marihuana met de incidentie van een beroerte bij mensen van 18 tot 44 jaar oud. Onder de 43.860 deelnemers had 13,6% in de afgelopen 30 dagen marijauna gebruikt. (De gegevens geven niet aan op welke wijze deelnemers marihuana gebruikten, hoewel een meerderheid van de respondenten van de enquête zei dat ze het hadden gerookt). Marihuanagebruikers meldden ook vaak dat ze zwaar drinken en tabak sigaretten nemen.

De auteurs ontdekten dat frequente gebruikers van marihuana, of mensen die marihuana meer dan 10 dagen per maand gebruikten, maar die geen tabaksproducten gebruikten, bijna 2,5 keer meer kans hadden op een beroerte dan mensen die geen marihuana gebruikten, volgens een verklaring.

Nog groter risico voor rokers van sigaretten of e-sigaretten

Voor degenen die vaak marihuana gebruikten en ook sigaretten of e-sigaretten rookten, was het risico nog groter. Deze personen hadden bijna drie keer meer kans op een beroerte, vergeleken met degenen die geen marihuana of sigaretten gebruikten.

Maar deze bevindingen tonen alleen een verband en kunnen niet bewijzen dat het gebruik van marihuana beroertes veroorzaakt. De auteurs merkten op dat andere stoffen, zoals alcohol, natuurlijk ook invloed kunnen hebben op het risico op een beroerte zoals gezien in de studie, hoewel de wetenschappers in hun analyse zoveel mogelijk probeerden te richten op analyse bij extra middelengebruik.

De exacte oorzaak van een beroerte blijft nog onduidelijk

Verder nog belangrijk om te melden is dat zelfs als er een oorzaak-en-gevolg relatie is tussen het gebruik van marihuana en beroerte, de onderzoekers niet precies weten hoe het medicijn kan leiden tot een beroerte. Marihuanagebruik is gekoppeld aan een verhoogd aantal bloedstolsels, wat op zijn beurt het risico op een beroerte zou kunnen verhogen, volgens een eerder Live Science-rapport.

Cannabis kan ook leiden tot “omkeerbare cerebrale vasoconstrictie”, of een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in de hersenen die verband houdt met een beroerte, zei hoofdauteur Dr. Tarang Parekh, onderzoeker gezondheidsbeleid aan de George Mason University in Virginia.

“In de huidige discussie over legalisatie van marihuana in de Verenigde Staten, geloven we dat deze studie een cruciale stap was in de richting van” inzicht in beroerte bij jonge marihuanagebruikers”, vertelde Dr. Parekh. “Hoewel cannabis niet [even] schadelijk of verslavend is als andere stoffen, kunnen we de potentiële gezondheidsrisico’s niet negeren.”

Een apart onderzoek, dat ook tijdens de AHA-vergadering volgende week zal worden gepresenteerd, vond een verband tussen het gebruik van marihuana en een verhoogd risico op hartritmestoornissen (of ritmeproblemen) bij jonge volwassenen. De auteurs ontdekten dat jonge mensen, of tussen de leeftijden van 15 en 34, die een cannabisgebruik stoornis hebben een 47% tot 52% verhoogd risico hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen vanwege een aritmie (hartritmestoornis).

Deze laatstgenoemde studie is nog niet gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift.

Lees meer op o.a. HealthEurope (EN), LiveScience (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]