23 voordelen van marihuana voor je gezondheid die je mogelijk nog niet kende

door drugsinc

23 voordelen van marihuana voor je gezondheid die je mogelijk nog niet kende

Voordat we beginnen, gaan we terug naar het jaar 2737 voor Christus. Er is inmiddels onderzocht dat in die periode de eerste directe verwijzing in China werd gevonden in de geschriften van de Chinese keizer Shen Nung. Het eerste gebruik van cannabisproduct werd gebruikt voor psychoactieve middelen.

In de geschriften lag de nadruk vooral op de kracht ervan als medicijn tegen reuma, jicht, malaria, en grappig genoeg, voor verstrooidheid. Het belang van medicinale waarde was vooral gericht op de bedwelmende eigenschappen.

Geleidelijk aan breidde het gebruik zich uit van China naar India en vervolgens naar Noord-Afrika en bereikte Europa al in het jaar 500 na Christus. Marihuana werd van 1850 tot 1942 vermeld in de Amerikaanse Farmacopee. Het werd voorgeschreven voor verschillende medische toepassingen zoals pijn in de bevalling, misselijkheid, en reuma.

Medisch gebruik

Van 1850 tot 1930 begon cannabis beroemd te worden voor recreatieve doeleinden. Naarmate de inname van de drugs in de loop van de tijd toenam, classificeerde de Controlled Substances Act van 1970 het in de Verenigde Staten als een Scheduled 1 Drug. Er ontstonden dus natuurlijk controverses over het medische gebruik van marihuana.

Om het meer medisch vriendelijk te maken, werd het actieve ingrediënt THC in 1966 gesynthetiseerd en uiteindelijk in 1985 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Een door de Amerikaanse regering gesponsorde studie uit 1999 van het Institute of Medicine bracht de heilzame eigenschappen van marihuana aan het licht bij bepaalde medische aandoeningen zoals misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie en overgeven veroorzaakt door aids. Sinds 1999 zijn er verschillende onderzoeken gedaan om aan te tonen dat het roken van marihuana pijnverminderende effecten heeft.

In 1996 werd Californië de eerste staat die het gebruik van marihuana voor medische doeleinden legaliseerde, en ongeveer 24 van de staten in Amerika hebben nu een soort medische marihuanawetgeving.

Medische voordelen van marihuana

Je zult verbaasd zijn om te weten waarom er studies zijn gedaan naar dit kruid, en voor jouw interesse is hier de lijst met 20 medische voordelen van marihuana die je waarschijnlijk nog niet allemaal kende!

1. Vertraag en stop de verspreiding van kankercellen

In de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Cancer Therapeutics, werd ontdekt dat Cannabidiol het vermogen heeft om kanker te stoppen door een gen genaamd Id-1 uit te schakelen. In 2007 meldden onderzoekers van het California Pacific Medical Center in San Francisco dat CBD de verspreiding van kanker kan voorkomen. De onderzoekers experimenteerden met borstkankercellen in het laboratorium met een hoog Id-1-gehalte en behandelden ze met cannabidiol.

De uitkomst was vrij positief, de cellen hadden een verminderde Id-1-expressie en waren minder agressieve verspreiders. In feite heeft de American Association for Cancer Research ontdekt dat marihuana de tumorgroei in de hersenen, borst en longen aanzienlijk vertraagt.

2. Behandel glaucoom

Marihuana kan worden gebruikt om glaucoom te behandelen. Glaucoom verhoogt de druk in de oogbol, beschadigt de oogzenuw en veroorzaakt verlies van gezichtsvermogen. Volgens het National Eye Institute verlaagt marihuana de druk in het oog.

“Studies aan het begin van de jaren zeventig toonden aan dat marihuana bij het roken de intraoculaire druk (IOD) verlaagde bij mensen met normale druk en bij mensen met glaucoom.”

Deze effecten van de drug kunnen blindheid voorkomen.

3. Artritis verlichten

In 2011 meldden onderzoekers dat cannabis pijn en ontsteking vermindert en slaap bevordert, wat kan helpen bij het verlichten van pijn en ongemak bij mensen met reumatoïde artritis.

Onderzoekers van de reumatologische afdelingen van verschillende ziekenhuizen gaven hun patiënten Sativex, een op cannabinoïden gebaseerd pijnstillend geneesmiddel. Na twee weken hadden patiënten op Sativex een significante vermindering van pijn en verbeterde ze een betere slaapkwaliteit in vergelijking met placebo-gebruikers.

4. Controle epileptische aanval

Een onderzoek uit 2003 toonde aan dat het gebruik van marihuana epileptische aanvallen kan beheersen.

Robert J. DeLorenzo, van de Virginia Commonwealth University, gaf marihuana-extract en synthetische marihuana aan epileptische ratten. De drugs stopten de aanvallen in ongeveer 10 uur.

Het is ontdekt dat de THC de aanvallen beheerste door de hersencellen te binden die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de prikkelbaarheid en het reguleren van ontspanning. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics.

5. Voorkom Alzheimer

THC, het actieve ingrediënt in marihuana, vertraagt de progressie van de ziekte van Alzheimer, zo ontdekte een onderzoek uit 2006 onder leiding van Kim Janda van het Scripps Research Institute. THC vertraagt de vorming van amyloïde plaques door het enzym in de hersenen dat deze maakt te blokkeren. Deze plaques doden de hersencellen en leiden mogelijk tot de ziekte van Alzheimer.

6. Verzacht trillingen voor mensen met de ziekte van Parkinson

Recente onderzoeken uit Israël tonen aan dat het roken van marihuana pijn en tremoren opmerkelijk vermindert en de slaap verbetert voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Wat indrukwekkend was aan het onderzoek was de verbetering van de fijne motoriek bij patiënten.

Israël heeft medicinale marihuana legaal gemaakt en daar wordt veel onderzoek gedaan naar het medische gebruik van wiet, ondersteund door de Israëlische regering.

7. Verlicht de pijn van multiple sclerose

Marihuana werkt om de negatieve neurologische effecten en spierspasmen veroorzaakt door multiple sclerose te stoppen. Een studie gepubliceerd in de Canadian Medical Association suggereert dat marihuana pijnlijke symptomen van multiple sclerose kan verlichten.

Jody Cory Bloom onderzocht 30 patiënten met multiple sclerose met pijnlijke contracties in hun spieren. Deze patiënten reageerden niet op andere medicijnen, maar nadat ze een paar dagen marihuana hadden gerookt, meldden ze dat ze minder pijn hadden. De THC in de wiet bindt de receptoren in de zenuwen en spieren om pijn te verlichten.

8. Verminder de symptomen van het Dravet-syndroom

Dravet-syndroom veroorzaakt aanvallen en ernstige ontwikkelingsachterstanden. Dr. Sanjay Gupta, gerenommeerd hoofd medisch correspondent voor CNN, behandelde een vijfjarig meisje, Charlotte Figi, met het syndroom van Dravet, met medicinale marihuanastam met een hoog cannabidiolgehalte en een laag THC-gehalte.

Tijdens het onderzoek voor zijn documentaire “WEED” interviewde Gupta de familie Figi, en volgens de film verminderde het medicijn haar aanvallen van 300 per week tot slechts één per zeven dagen. Veertig andere kinderen gebruiken hetzelfde medicijn en het heeft hen ook geholpen.

De artsen die dit medicijn aanbevelen, zeggen dat de cannabidiol in de plant in wisselwerking staat met de hersencellen om de overmatige activiteiten in de hersenen die de aanvallen veroorzaken te stillen.

9. Hulp bij de ziekte van Crohn

Cannabis kan nuttig zijn bij het genezen van de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening die pijn, braken, diarree, gewichtsverlies en meer veroorzaakt.

Maar een recent onderzoek in Israël toonde aan dat het roken van een joint de symptomen van de ziekte van Crohn aanzienlijk verminderde bij 10 van de 11 patiënten, en bij vijf van die patiënten het volledige stopzetten van de ziekte veroorzaakte.

Dit is natuurlijk een kleine studie, maar andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd. De cannabinoïden uit cannabis lijken de darmen te helpen de bacteriën en de darmfunctie onder controle te houden.

10. Verminder angst

In 2010 suggereerden onderzoekers van de Harvard University dat een van de voordelen van de drugs mogelijk het verminderen van angst zou kunnen zijn, wat de stemming van de roker zou verbeteren en zou werken als een kalmerend middel in lage doses.

Pas echter op met hogere doses want deze kunnen de angst vergroten en je juist meer paranoïde kunnen maken.

11. Help de kankerverwekkende effecten van tabak om te keren en de gezondheid van de longen te verbeteren

In januari 2012 toonde een studie gepubliceerd in Journal of the American Medical Association aan dat marihuana de longfuncties verbeterde en zelfs de longcapaciteit verhoogde. Onderzoekers die op zoek waren naar risicofactoren voor hartaandoeningen, getest op 5.115 jongvolwassenen over een periode van 20 jaar, ontdekten dat alleen wietgebruikers een toename van de longcapaciteit toonden, vergeleken met de tabaksrokers die in de loop van de tijd juist hun longfunctie verloren.

Er wordt aangenomen dat de verhoogde longcapaciteit het gevolg is van de diepe ademhalingen die worden genomen tijdens het inhaleren van de cannabis, en niet van een therapeutische chemische stof in de drugs.

12. Verminder bijwerkingen van de behandeling van hepatitis C en verhoog de effectiviteit van de behandeling

Het behandelen van een hepatitis C-infectie heeft ernstige bijwerkingen, zo ernstig dat veel mensen hun behandeling niet kunnen voortzetten. Bijwerkingen variëren van vermoeidheid, misselijkheid, spierpijn, verlies van eetlust en depressie – waarbij het soms maanden kan duren.

Maar cannabis kan voor redding zorgen:

Een onderzoek uit 2006 in het European Journal of Gastroenterology and Hepatology ontdekte dat 86% van de patiënten die marihuana gebruikten hun therapieën met succes beëindigden, terwijl slechts 29% van de niet-rokers hun behandelingen voltooide, misschien omdat marihuana de bijwerkingen van deze behandelingen van Hepatitis C helpt verminderen.

Cannabis helpt ook om de effectiviteit van de behandeling te verbeteren. 54% van de Hep C-patiënten die marihuana roken, had een laag viraal gehalte en hield ze laag, vergeleken met de slechts 8% van de niet-rokers.

13. Verbeter de symptomen van Lupus, een auto-immuunziekte.

Medische marihuana wordt gebruikt voor de behandeling van de auto-immuunziekte genaamd Systemic Lupus Ertyhematosus, dat is wanneer het lichaam zichzelf om onbekende redenen begint aan te vallen.

Er wordt aangenomen dat sommige chemische verbindingen in cannabis verantwoordelijk zijn voor het kalmeren van het immuunsysteem, wat misschien de reden is om de symptomen van lupus te helpen behandelen. De rest van de positieve impact van de marihuana komt waarschijnlijk van de effecten van de pijn en misselijkheid.

14. Bescherm de hersenen na een beroerte.

Onderzoek (uitgevoerd bij ratten, muizen en apen) van de Universiteit van Nottingham toont aan dat cannabis de hersenen kan helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door een beroerte door de omvang van de beroerte te verkleinen.

Dit is niet het enige onderzoek dat neuroprotectieve effecten van cannabis heeft aangetoond. Sommige onderzoeken tonen aan dat de plant de hersenen kan helpen beschermen na andere traumatische gebeurtenissen zoals hersenschuddingen.

15. Verminder hevige pijn en misselijkheid door chemo, en stimuleert de eetlust

Een van de meest voorkomende toepassingen van medicinale marihuana is voor mensen die chemotherapie ondergaan. Kankerpatiënten die chemo ondergaan, lijden aan ernstige pijn, pijnlijke misselijkheid, braken en verlies van eetlust. Dit kan tot verdere gezondheidscomplicaties leiden.

Marihuana kan deze bijwerkingen helpen verminderen, pijn verminderen, misselijkheid verminderen en de eetlust opwekken. Er zijn ook andere door de FDA (in Amerika) goedgekeurde cannabinoïde medicijnen die THC gebruiken voor dezelfde doeleinden.

16. Behandel inflammatoire darmaandoeningen

Net als de ziekte van Crohn zouden patiënten met andere inflammatoire darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa baat kunnen hebben bij het gebruik van marihuana, suggereren studies.

In 2010 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Nottingham dat chemische verbindingen in marihuana, waaronder THC en cannabidiol, interageren met cellen in het lichaam die een belangrijke rol spelen in de darmfunctie en het immuunsysteem.

THC-achtige verbindingen die door het lichaam worden gemaakt, verhogen de doorlaatbaarheid van de darmen, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. De van planten afkomstige cannabinoïden in marihuana blokkeren deze lichaamscannabinoïden, stoppen deze doorlaatbaarheid en maken de darmband strakker.

17. Helpt veteranen die lijden aan PTSS

Marihuana is in sommige staten van Amerika goedgekeurd voor de behandeling van PTSS. In New Mexico is PTSS de belangrijkste reden voor mensen om een licentie voor medische marihuana te krijgen, maar dit is de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services een voorstel heeft goedgekeurd waarin gerookte of verdampte marihuana is verwerkt.

Natuurlijk voorkomende cannabinoïden, vergelijkbaar met THC, helpen het systeem onder controle te houden dat angst en het zenuwachtige in het lichaam en de hersenen veroorzaakt.

18. Beheers andere soorten spierspasmen

Andere soorten spierspasmen reageren ook op marihuana.

De patiënt van Dr. Gupta, Chaz, heeft een aandoening die myoclonus diafragmatische flutter wordt genoemd (ook bekend als de ziekte van Leeuwenhoek). Dit veroorzaakt non-stop spasmen in de buikspieren die niet alleen pijnlijk zijn, maar ook de ademhaling en het spreken verstoren.

Chaz heeft medicinale marihuana gebruikt om deze ziekte te behandelen, omdat andere zeer sterke medicijnen hem niet goed konden behandelen.

Het roken van marihuana is in staat om de aanvallen bijna onmiddellijk te kalmeren, waardoor de slijmvliezen van het middenrif ook ontspannen.

19. Bescherm de hersenen tegen hersenschudding en trauma

Een recent onderzoek in het tijdschrift Cerebral Cortex toonde mogelijkheden aan dat marihuana de hersenen kan helpen genezen na een hersenschudding of ander traumatisch letsel.

In het onderzoek werd aangegeven dat de experimenten op muizen werden uitgevoerd en dat marihuana de blauwe plekken in de hersenen verminderde en hielp bij genezingsmechanismen na een traumatisch letsel.

Lester Grinspoon, emeritus hoogleraar psychiatrie en marihuana-advocaat van Harvard, schreef onlangs een open brief aan NFL-commissaris Roger Goodall, waarin hij zei dat NFL moet stoppen met het testen van spelers op marihuana, en in plaats daarvan geld bij elkaar zou moeten brengen voor onderzoek naar het vermogen van de marihuanaplant om de hersenen te beschermen. In de open brief schrijft hij:

“Veel artsen en onderzoekers zijn al van mening dat marihuana ongelooflijk krachtige neuroprotectieve eigenschappen heeft, een begrip gebaseerd op zowel laboratorium- als klinische gegevens.”

Goodall zei onlangs dat hij zou overwegen om atleten toe te staan marihuana te gebruiken als medisch onderzoek aantoont dat het een effectief neuroprotectief middel is.

20. Helpt nachtmerries te elimineren

Dit is een beetje een “lastige” omdat het zowel positieve als negatieve effecten met zich meebrengt. Marihuana kan de slaapcyclus verstoren door de latere stadia van de REM-slaap te onderbreken.

Mensen die last hebben van ernstige nachtmerries, vooral bij patiënten met PTSS, kunnen hier echter baat bij hebben. Nachtmerries en andere dromen komen voor tijdens diezelfde slaapfasen.

Door de REM-slaap te onderbreken, komen veel van die dromen mogelijk niet voor. Onderzoek met een synthetische cannabinoïde, zoals THC, toonde een afname van het aantal nachtmerries bij patiënten met PTSS.

Marihuana is misschien een beter slaapmiddel dan sommige andere medicijnen of zelfs alcohol, omdat de laatste twee mogelijk slechtere effecten op de slaap hebben, hoewel er meer onderzoek nodig is naar dit onderwerp.

21. Helpt je met afvallen

Als je rondkijkt, zul je merken dat de enthousiaste cannabisgebruiker meestal geen overgewicht heeft. Dat komt omdat cannabis is gekoppeld aan het helpen van je lichaam bij het reguleren van insuline terwijl het de calorie-inname efficiënt beheert.

22. Toont veelbelovend bij behandeling van autisme

Het is bekend dat cannabis gebruikers kalmeert en hun humeur onder controle houdt. Het kan kinderen met autisme helpen die regelmatig met (gewelddadige) stemmingswisselingen worden geconfronteerd.

23. Helpt bij alcoholisme

Nog een van de vele gezondheidsvoordelen van cannabis is dat cannabis ongetwijfeld veel veiliger is dan alcohol. Hoewel het misschien niet 100% risicoloos is, kan het een slimmere manier zijn om alcoholisme te beteugelen door het te vervangen door cannabis.

Concluderend

Deze lijst met meer dan 20 medische voordelen van marihuana behoren tot de talloze voordelen die deze plant heeft. Het is nog steeds een raadsel hoe medische marihuana in het grootste deel van de wereld nog steeds niet legaal is en vaak nog steeds zo’n negatieve reputatie heeft.

Hopelijk blijft de medische wetenschap in de nabije toekomst haar voordelen op meer gebieden bewijzen en van deze plant een beroemde remedie maken tegen alle belangrijke soorten aandoeningen.

DISCLAIMER:
In geval je overweegt cannabis te gebruiken en hier nog geen ervaring mee hebt óf je reeds medicijnen hebt, raadpleeg dan uiteraard altijd eerst je huisarts. Dit artikel is uitsluitend gebaseerd op de medische voordelen van marihuana voor mensen met een geldig medisch recept. We benadrukken alleen de positieve aspecten, gebaseerd op onderzoeken en wetenschappelijke bewijzen.

Bronnen o.a. HealthEuropa (EN), Lifehack (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]