Home Drugs Megadrugsvangsten in Rotterdam en verandering wereldwijde cocaïnehandel

Megadrugsvangsten in Rotterdam en verandering wereldwijde cocaïnehandel

door Team Inc.

2019-11-15-Megadrugsvangsten in Rotterdam en verandering wereldwijde cocaïnehandel

Er worden steeds grotere drugsvangsten gedaan in Rotterdam, een van de belangrijkste doorvoerhavens van waaruit de cocaïne wordt verhandeld door heel Europa. Afgelopen weekend werden twee grote partijen coke onderschept in het Rotterdamse havengebied. Zaterdag werden drie mannen aangehouden met 300 kilo coke in hun auto en later op de dag werd er nog eens 660 kilo onderschept door de Douane. Deze laatste partij werd gevonden in een zeecontainer tussen koffiebalen afkomstig uit Brazilië. Wat is er gaande op de wereldwijde cokemarkt?

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet weten dat er geen relatie is tussen de twee vangsten die samen goed zijn voor bijna 1000 kilo coke. Wat wel opvallend is, is het feit dat het totaal aan onderschepte cocaïne vorig jaar verdrievoudigde. Ook dit jaar lijkt deze trend zich voort te zetten. Op 31 oktober was het ook raak met een vangst van 750 kilo coke die tussen de bananen verstopt zat. Deze container was afkomstig uit Ecuador. Nieuwe technieken, striktere controles en samenwerkingsverbanden tussen de Douane, de FIOD, de zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie lijken hun vruchten af te werpen. Toch belanden de meeste pakketjes ‘wit’ netjes op de afgesproken plekken.

Het witte goud van de cokemarkt

Zo zijn er drugscriminelen bij die duizenden kilo’s coke van hier doorvoeren naar Engeland en sommige maanden meer dan 100 miljoen euro in hun zak steken. Het gaat om enorme bedragen: dat is wat het zo interessant maakt voor de georganiseerde criminaliteit. Partijen drugs worden groter. Dus de vangsten ook. “Vroeger keken we op van 500 kilo. Nu onderscheppen we partijen van 5000 kilo. Dat betekent dat zulke monsterpartijen ook het land binnenkomen,” zegt een politie-expert in het AD.

Winstmarges

Deze lucratieve markt kent enorme winstmarges. Een kilo coke met een waarde van 3000 dollar in Zuid-Amerika gaat ook nog eens meermaals over de kop. Een kilo op een containerschip richting Rotterdam is al zo’n 500 dollar waard. Wanneer diezelfde kilo wit goud de Rotterdamse haven weer verlaat om te verhandelen, is de groothandelsprijs gestegen tot een kwart ton in euro’s. En de straatwaarde? Afhankelijk van het land en de mate van puurheid – coke wordt vaak versneden – kan de straatwaarde oplopen tot 100 tot 200.000 euro. Hoe meer er onderschept wordt, hoe hoger de prijzen worden, dus het einde is nog niet in zicht.

De megawinsten worden dus niet gemaakt door Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen, maar door netwerken van mensen die het vanuit havens als Rotterdam en Antwerpen verder verhandelen. Drugskartels willen hier natuurlijk ook graantje van meepikken en eisen dat er met ieder drugtransport extra kilo’s worden toegevoegd die zij zelf in Europa afzetten. Dat is de reden dat drugsvangsten- en transporten steeds groter worden en Zuid-Amerikaanse kartels zich vestigen in Nederland en België om minder afhankelijk te worden.

Pakkans

Nederland wordt ook weleens de Marktplaats van de Europese cocaïnehandel genoemd. Maar wat is nu de pakkans wanneer je deze populaire drug verhandelt? Volgens ingevoerde criminelen uit de business ligt de pakkans rond de 1 op 4. De Nederlandse politie is van mening dat er meer onderschept wordt. Hoeveel coke er jaarlijks precies doorheen glipt blijft gissen, maar dat het om enorme hoeveelheden moet gaan, is wel duidelijk. Naar schatting wordt er in Nederland bijna 4000 kilo coke weggesnoven met een totale straatwaarde van meer dan 250 miljoen euro. De rest gaat meteen door naar Engeland en andere landen binnen Europa.

Nederland distributieland

Hoewel er meer cocaïne wordt geproduceerd in Zuid-Amerikaanse landen, lijkt de prijs niet te dalen. De cocaplantages in Peru, Colombia en Bolivia produceren meer, maar de prijs van een kilo coke alleen maar toe. Het lijkt erop dat de cokemarkt in handen is van een kleine groep die het monopolie heeft en de prijs bepaalt. Voor een grammetje wit leg je bij een Nederlandse dealer al snel 50 piek neer. Veel coke komt binnen via Rotterdam en Antwerpen, maar ook worden veel Europese landen bereikt via oude hasj smokkelroutes in Marokko. Onder de radar bereiken plezier-, zeil- en vissersbootjes Europa. Toch wordt er ook veel gebruik gemaakt van nieuwe technieken zoals drones en andere geavanceerde technologie. Opvallend is ook dat heel veel drugspartijen op transport gaan in Nederland. Geschat wordt dat 60 procent van alle cocaïne binnenkomt via Nederland of België.

Lees meer op Ad.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter