De beste manier om met tieners over drugs te praten

door drugsinc

De beste manier om met tieners over drugs te praten

Het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste jaren een sterke toename van het gebruik van drugs door tieners gezien: de NHS meldt dat 37% van de 15-jarigen drugs heeft gebruikt en dat het aantal sterfgevallen als gevolg van drugsgebruik het hoogst is sinds de records in 1993 begonnen. Ondertussen worden duizenden kinderen door middel van ‘provincielijnen’ betrokken in drugshandel: bendes die ze gebruiken om drugs en contant geld van de hoofdstad naar regionale steden te transporteren.

En voor ouders is de inzet misschien nog nooit zo hoog geweest. Onderhandelen over ouderschap in een dergelijke context is op zijn zachtst gezegd lastig en kan ouders onzeker maken over waar ze nu goed aan doen, wat ze moeten doen en hen het gevoel geven dat ze weinig controle over de situatie hebben.

Tegen alle instincten in, die je als ouder voor je kind hebt

Experts in het gebruik van tienerdrugs vertellen ons dat het om geïnformeerde keuzes gaat. Ze adviseren om te accepteren dat we als ouders onze tienerkinderen waarschijnlijk niet kunnen laten stoppen om te doen wat ze kiezen, en daarom lijkt de beste aanpak om ervoor te zorgen dat ze de juiste informatie hebben en dat ze openlijk met jou als ouder(s) blijven discussiëren. Op deze manier kunnen we als ouders zijnde helpen om schade te verminderen door ervoor te zorgen dat tieners zich bewust zijn van de risico’s en wat ze kunnen doen als ze hulp nodig hebben.

Hoewel dit inderdaad uitstekend advies is, is het voor veel ouders moeilijk om na te leven. Een lopend onderzoek kijkt naar de ervaringen van ouders waarvan de kinderen drugs gebruiken. Ze waarderen de manier waarop beoefenaars met hun tieners kunnen praten en begrijpen de waarde van de geadviseerde aanpak voor schadebeperking.

Desondanks lijken ouders in de basis anders te reageren: eerder wil men niks tolereren en niet zozeer overgaan toch “harm reduction”, ofwel beperken van de mogelijke schade bij hun kind. Ze hebben de neiging om hun kinderen thuis te houden en bijvoorbeeld hun zakgeld te stoppen, om extra druk uit te oefenen. Er zijn veelvoorkomende verhalen waarbij de sancties door de ouders steeds meer vergroot worden, maar in feite niks uithaalde en men terecht komt in een eindeloze cyclus van paniek en rebellie.

De acties van ouders leken te weerspiegelen hoe de dingen vóór de drugs waren geweest, toen hun kinderen nog jonger waren. Ze praten over de situatie toen hun kinderen nog thuis waren, veilig en zonder geld of mogelijkheden om drugs te gaan kopen. Deze ouders spreken van het verlangen naar een eenvoudiger samenleving; minder materialistisch, minder riskant voor hun kind. Ze voelen zich in het donker achtergelaten en kunnen het gevaar niet inschatten.

Dit is niet zo verwonderlijk. Het idee dat we rustig en rationeel kunnen gaan zitten en onze kinderen kunnen uitleggen hoe ze veilig drugs kunnen nemen, ziet een bundel emotionele problemen over het hoofd. Als ouders zijn we geprogrammeerd om onze kinderen te beschermen, waar mogelijk gevaar te vermijden en om actief gedrag aan te moedigen dat past bij de verwachtingen van school en samenleving. Maar je relatie met je kind is het belangrijkste hier, dus probeer alle sociale verwachtingen opzij te zetten en focus op wat echt belangrijk is.

Voer kalme gesprekken, houdt de communicatie tussen ouder en kind zo open mogelijk

Met je kinderen praten over drugs is emotioneel zwaar werk. Dus hier zijn enkele dingen om op te letten als je een ouder bent die met dit raadsel geconfronteerd wordt. Het belangrijkste is hier om te proberen te stoppen met het concentreren op problemen door naar oplossingen te zoeken:

  1. Praat als je kalm bent. Weten dat je kind drugs gebruikt, is een zware ervaring en verwachten dat je altijd kalm zult blijven, is een extra druk die je niet nodig hebt. Maar kiezen wanneer te praten kan helpen. De ouders zeiden allemaal hetzelfde: praat als je kalm bent en ze zijn kalm. Dan kun je goed praten en luisteren.
  2. Luister om de reden – dit gaat niet alleen over de drugs, het gaat over de motivatie voor je kinderen om ze te nemen. Die motivatie zal het grootste obstakel zijn bij het veranderen van het patroon, dus luister goed naar dat deel van het verhaal.
  3. Let op de momenten waarop je allebei niet aan de drugs denkt, en de spanning die het je veroorzaakt. Leg iets meer nadruk op die uitzonderingen, zodat positieve momenten minstens evenveel erkenning, zo niet meer, krijgen dan de drugs.
  4. Heb plezier. Als dit betekent dat je het onderwerp een tijdje moet vermijden, doe het dan. Doe eens iets anders en luchthartig. Praat over iets anders dan de drugs en eventuele fall-out, zoals slecht gedrag of schoolkwesties. Samen plezier maken is een van de beste dingen die we kunnen doen om de veerkracht te vergroten, vooral wanneer relaties onder druk komen te staan. Het is ook een van de eerste dingen die we verwaarlozen om prioriteit aan te geven.
  5. Als je denkt aan het laatste moment dat je had toen dingen positiever waren, wanneer je kind op een minder boze manier tegen je sprak, of je dit zelf deed, kun je misschien ook het verschil herkennen dat dit heeft veroorzaakt. Herhaal, reflecteer en verplaats de focus om de temperatuur in die verhitte gesprekken te verlagen. Het kost enorme moeite – maar in elke gespannen situatie zal er een sprankje hoop zijn.
  6. Laat je kind zien hoeveel je om hem of haar geeft en dat je zorgen en daden hiervan het bewijs zijn. Erken dat drugsgebruik een veel groter probleem is dan geïnformeerde keuze en controle. Als je in deze sfeer kunt blijven, kun je voortdurend de band en hechting met je kind evouleren, behouden en verder bescherming bieden die je kind nodig heeft.

Lees meer op QZ (EN, bron) en TheConversation (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]