Europa verandert in cocaïnehub door uitbreiding van miljardenmarkt

door Team Inc.

2022-05-13-Europa verandert in cocaïnehub door uitbreiding van miljardenmarkt

Europa wordt steeds meer een knooppunt voor de productie en overslag van cocaïne naar andere regio’s van de wereld, naast een belangrijke consumptiemarkt, zeiden EU-agentschappen afgelopen week. Ook waarschuwden zij voor de groeiende methamfetamine industrie.

Na cannabis is cocaïne de meest geconsumeerde drug in Europa, met miljoenen gebruikers en een omzet van ongeveer 10,5 miljard euro ($ 11,1 miljard) in 2020, volgens een gezamenlijk EU-rapport van wetshandhavingsinstantie Europol en drugsbureau EMCDDA.

Europese cocaïnemarkt groeit

De Europese markt groeit, gedreven door een hogere productie in Zuid-Amerika en ook door uitbreiding van de mogelijkheden om de ruwe drug in Europa zelf te verwerken. Het zou nog meer kunnen groeien met de ontwikkeling van nieuwe soorten rookbare cocaïneproducten, aldus het rapport, dat waarschuwt voor hogere gezondheidsrisico’s. “Er vindt nu ook meer productie plaats binnen Europa, wat wijst op veranderingen in de rol van de regio in de internationale cocaïnehandel”, aldus het rapport.

Volgens gegevens die door de EU-agentschappen zijn verzameld, lijkt België het centrum van de Europese industrie. Het is het EU-land dat de meeste cocaïne in beslag heeft genomen in 2020. Het laatste jaar waarvan accurate gegevens beschikbaar zijn. Het gaat om zo’n 70 ton, voornamelijk in de haven van Antwerpen, tegen 49 ton in Nederland, Europa’s op één na grootste land voor inbeslagnames.

België is ook een toonaangevend land in de verwerking van cocapasta, naast Nederland en Spanje, volgens het rapport, dat inbeslagnames van grote hoeveelheden chemische precursoren voor de productie van cocaïne en informatie over verwerkingsfaciliteiten als bewijs noemt.

Drugsoverslag en methamfetamine in Europa

Cocaïne die vanuit Zuid-Amerika in Europa wordt geïmporteerd, wordt in toenemende mate opnieuw geëxporteerd naar andere delen van de wereld, met name het Midden-Oosten en Azië, waardoor Europa “een belangrijk overslagpunt is voor drugs die elders vandaan komen”, aldus het rapport.

De Europese markt voor methamfetamine groeit ook, maar blijft veel kleiner dan die voor cocaïne. Bovendien is het lastig om de precieze omvang ervan in te schatten. Het synthetische stimulerende middel wordt traditioneel voornamelijk in Tsjechië geproduceerd en in Oost-Europa geconsumeerd. Uit nieuwe gegevens blijkt dat de vraag in West-Europa toeneemt, vooral in België, dat een belangrijke producent voor de drug is geworden.

“Er is nu toenemende bezorgdheid over productiefaciliteiten in België en Nederland, waar methamfetamine op aanzienlijk grotere schaal kan worden geproduceerd”, aldus het rapport. Europa is wereldwijd een toonaangevende producent van methamfetamine en Europese producenten werken nu steeds meer samen met Mexicaanse criminele groepen om productieprocessen te verfijnen, waarschuwden de EU-agentschappen.

Lees meer op Reuters.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]