Cannabisreferendum in Italië stuit op rechtse oppositie

door Team Inc.

2021-11-04-Cannabisreferendum in Italië stuit op rechtse oppositie

Het vooruitzicht dat Italië een referendum zou houden over het decriminaliseren van cannabis, kwam woensdag in gevaar nadat de rechtse Lega en Fratelli d’Italia (FdI) een “onderdrukkend amendement” hadden ingediend.

De motie werd echter verworpen door de centrumlinkse Partito Democratico (PD), de populistische Movimento 5 Stelle (M5S) en de liberale +Europa-partijen. Het centrumrechtse Forza Italia – een bondgenoot van de Lega en FdI – koos ervoor om zich van stemming te onthouden, meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. Het referendum zou voorstellen om de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik te legaliseren en gevangenisstraffen voor het verkopen van kleine hoeveelheden van de drug te schrappen.

Cannabispetitie in Italië

In september verzamelden voorstanders van wiet een half miljoen handtekeningen, de drempel die nodig is om een ​​publieke stemming te krijgen. In een petitie wordt opgeroepen tot een referendum om het gebruik van cannabis te liberaliseren.

De lawine van handtekeningen werd versterkt door een recente wet waardoor mensen online konden tekenen via het Italiaanse digitale identiteitssysteem SPID. Pro-marihuanagroepen achter de campagne kregen vervolgens een extra maand om handtekeningen te verzamelen – waarbij de deadline van 30 september werd verschoven naar 31 oktober – voordat het verzoekschrift ter goedkeuring werd voorgelegd aan het Hooggerechtshof van Cassatie, het hoogste hof van beroep van Italië.

Activisten zeggen dat het legaliseren van marihuana het strafrechtsysteem zou vrijmaken door een einde te maken aan onnodige straffen voor het bezitten van kleine hoeveelheden van de drug. Ook zou het legaliseren van wiet de belastinginkomsten van de staat verhogen, waarbij de waarde wordt geschat op € 7 miljard. Er zouden zo’n zes miljoen recreatieve cannabisgebruikers zijn in Italië.

Cannabisdebat in Italië

In 2019 oordeelde het Italiaanse hooggerechtshof dat de teelt van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik legaal was, maar het op grote schaal verkopen en kweken van cannabisplanten blijft illegaal. Sinds 2007 is marihuana ook toegestaan ​​voor medische doeleinden. Het cannabisdebat is een bron voor verdeeldheid in de coalitieregering van Mario Draghi, waarbij de Lega en het FdI fel tegen legalisering zijn.

Als het Hooggerechtshof de petitie accepteert, wordt deze naar het constitutionele hof gestuurd om te beoordelen of de wet in overeenstemming is met de Italiaanse grondwet. Daarna zal de president een datum voor referendum vaststellen. Naar verwachting begin 2022, volgens berichten in de Italiaanse media.

Lees meer op wantedinrome.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]