Zero-tolerance drugsbeleid weerhoudt studenten om hulp te zoeken

door Team Inc.

2022-03-03-Zero-tolerance drugsbeleid weerhoudt studenten om hulp te zoeken

Een nultolerantiebeleid voor drugs aan universiteiten kan studenten ontmoedigen om hulp te zoeken bij misbruik, concludeert een rapport van een Britse denktank.

Het rapport van het Higher Education Policy Institute (Hepi) belicht onderzoeken die suggereren dat slechts drie op de tien studenten veilig informatie over hun drugsgebruik of misbruik durven te delen uit angst voor straf. 16 procent van de ondervraagde studenten die illegale drugs gebruiken ervaarden ‘enge ervaringen’ maar zochten geen hulp.

“Drugsgerelateerde sterfgevallen, die elk jaar plaatsvinden binnen universiteiten, zijn grotendeels te voorkomen als het juiste beleid en de juiste praktijken aanwezig zijn”, aldus het rapport. “Als zero-tolerance betekent dat minder mensen hulp zoeken en mogelijk levensreddende informatie niet wordt gecommuniceerd, dan is dat een punt van zorg.”

Educatie over drugs

Hoe ironisch. Leren doen studenten op de universiteit. Waarom wordt er dan geen educatie over drugs gegeven? Niet alleen over misbruik, maar ook over het stoppen of verminderen van illegale drugs. John de Pury, adjunct-directeur beleid bij Universities UK, verwelkomde het rapport, vooral om de auteurs gezondheidsresultaten voorop stellen. Universities UK kondigde deze maand een nieuwe taskforce aan, voorgezeten door de vice-kanselier van Middlesex University, prof. Nic Beech, om universiteiten te helpen drugsgebruik onder studenten te begrijpen en aan te pakken.

Dit academisch jaar krijgen studenten aan de Bristol University advies en ondersteuning, waaronder harm reduction-sessies met een drugsmedewerker over hoe de risico’s van het gebruik van partydrugs kunnen worden verminderd. “We begrijpen dat een nultolerantiebeleid schadelijk is, omdat het voorkomt dat studenten contact opnemen omdat ze bang zijn om gestraft te worden”, zegt de universiteitsverklaring over het drugsbeleid.

Hulp bij drugsverslaving

De Pury voegde toe: “Universiteiten hebben behoefte aan een ander gesprek over drugs. We moeten naar studenten luisteren om schade en risico’s te begrijpen en aan te pakken. Bovenal hebben we een open en bewezen aanpak nodig die de veiligheid en gezondheid van onze universitaire gemeenschappen centraal stelt.”

Mike Barton, voormalig korpschef van de politie van Durham, zei: “Het gebruik van ‘zero tolerance’ is raadselachtig, zowel qua prevalentie als nutteloosheid.” Arda Ozcubukcu, medeoprichter van de sociale onderneming NeuroSight voor schadebeperking, en co-auteur van het rapport, zei: “Als studenten niet om hulp vragen in een levensbedreigende situatie omdat ze zich zorgen maken over straf, dan is dat een serieus probleem. We willen allemaal dat studenten veilig zijn. Op schadebeperking gebaseerde benaderingen kunnen letterlijk levens redden.”

In oktober 2019 stierf student Daniel Mervis, 23, aan een overdosis nadat hij worstelde met verslaving. Mervis was een student aan University College London, maar ging eerder naar Oxford’s St John’s College. In een rapport van vorig jaar bekritiseerde de lijkschouwer, prof. Fiona Wilcox, de benadering van drugs van St John’s College, en zei dat het uiterst strenge drugsbeleid studenten zou kunnen ontmoedigen om hulp te zoeken.

Lees meer op de guardian.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]