Daling van drugsgebruik onder Generatie Z

door Team Inc.

vrouw-high-van-drugs

Speed, cocaïne, ecstasy, cannabis en crack zijn uit de gratie geraakt bij een jonge doelgroep bekend als generatie Z. De spectaculaire daling in drugsgebruik onder deze jongeren liet zich echter alleen zien onder mannen, blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS).

Het ecstasy- en lachgasgebruik onder 16- tot 24-jarigen is naar nieuwe recorddiepten gedaald. Officiële cijfers die afgelopen zijn vrijgegeven, laten zien hoe één op de zes 16-24-jarigen illegale middelen heeft gebruikt in het jaar dat eindigde in maart 2023. Ter vergelijking: eind jaren negentig experimenteerde bijna een derde van de Gen X-studenten tijdens hun feestjaren met drugs als ecstasy en cocaïne.

Drugsgebruik onder jongeren

Ondanks de algemene daling gebruiken de jonge volwassenen van vandaag meer ketamine dan hun vorige generaties. Het rapport van het Office for National Statistics weerspiegelt een hele reeks gegevens waaruit blijkt dat de jongste cohort van de samenleving minder alcohol drinkt en rood vlees mijdt.

Deskundigen suggereerden dat de huidige druk op de inkomens, het ontwrichtende effect van Covid en veranderingen in de prijsstelling mogelijk ook van invloed zijn geweest op het drugsgebruik. De meest voorkomende drugs die door 16-24-jarigen worden gebruikt in Engeland en Wales:

  • Cannabis 15,4%
  • Poedercocaïne 5,1%
  • Lachgas 4,2%
  • Ketamine 3,8%
  • Hallucinogenen 2,8%
  • Ecstasy 2,4%
  • Paddo’s 1,9%
  • LSD 1,5%
  • Nieuwe psychoactieve stoffen 1,4%
  • Kalmerende middelen 0,9%

Uit de cijfers blijkt dat het ecstasygebruik onder 16- tot 24-jarigen naar een recordlaagte daalde. Slechts 2,4 procent zei het afgelopen jaar de drugs te hebben gebruikt. Echter lijken er wel steeds vaker tieners te sterven door vervuilde pillen in nachtclubs, op feesten of op vakanties.

Het ONS-rapport, gebaseerd op een onderzoek onder ruim 31.000 mensen en verzameld door de Crime Survey for England and Wales, vond plaats vóór het verbod van de regering op lachgas (hippie crack). In november werd de drug geclassificeerd als een gecontroleerde klasse C-drug, waardoor het bezit van lachgas illegaal werd. Het cannabisgebruik daalde ook onder tieners, hoewel het nog steeds het populairst was, zo bleek uit de ONS-cijfers. Ook het cocaïnegebruik daalde licht (van 5,3 procent in 2020 naar 5,1 procent).

Drugstrends

De cijfers van cokegebruik zijn echter nog steeds drie keer hoger dan in de jaren negentig. Dit wordt toegeschreven aan de populariteit van het witte poeder onder de middenklasse en de eenvoudige beschikbaarheid. Het gebruik van LSD (1,5 procent) en paddo’s (1,9 procent) steeg licht. Ketamine van de noteerde ook het hoogste niveau ooit (3,8 procent), een vijfde meer dan in 2020. Special K, Ket of Kit Kat was eind jaren negentig populair als partydrug, toen het vaak werd ingenomen op nachtelijke raves.

Maar de populariteit ervan daalde in de jaren 2000 toen het een Schedule III-drug werd en er zorgen ontstonden over bijwerkingen, waaronder hallucinaties en, in zeldzame gevallen, epileptische aanvallen. Campagnevoerders noemen het een ‘campusmoordenaar’, die de afgelopen jaren in verband is gebracht met tientallen doden onder studenten.

Er was ook een lichte stijging in het gebruik van opioïden (0,2 procent) ten opzichte van 2020 (0,1 procent). Deze omvatten medicijnen zoals Fentanyl en pijnstillers die legaal op recept verkrijgbaar zijn. Deskundigen noemden de algehele daling ‘bemoedigend’, maar waarschuwden dat de cijfers ‘zorgwekkende nieuwe trends in het drugsgebruik zouden kunnen maskeren’.

Bron: dailymail.co.uk (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]