Denemarken verlengt proef voor cannabis patiënten met 4 jaar en maakt productie permanent

door drugsinc

Denemarken verlengt proef voor cannabis patiënten met 4 jaar en maakt productie permanent

De Deense regering heeft het proefprogramma voor medicinale cannabis in Denemarken met nog eens vier jaar verlengd.

De huidige regeling, die in januari 2018 begon, was bedoeld als een vier jaar durende proef met een legaal systeem voor medicinale cannabis. Veel Deense bedrijven hebben een vergunning gekregen om cannabis van medische kwaliteit te telen en een nieuwe wettelijke infrastructuur heeft recepten voor Deense patiënten toegestaan.

Denemarken opende in 2018 de toegang tot medicinale cannabis voor patiënten als onderdeel van een vierjarig proefprogramma. Het doel is om patiënten legale, veilige producten aan te bieden en de nationale gezondheidsautoriteiten te voorzien van patiëntgegevens.

Die informatie moest worden geanalyseerd om het gebruik en de werkzaamheid aan het einde van de proefperiode te begrijpen om te overwegen een permanente medische markt op te richten, maar een permanent binnenlands plan is nog niet genoemd.

Alleen patiënten komen in aanmerking voor het programma die lijden aan multiple sclerose, ruggenmergschade, kanker en neuropathische pijn.

De proef zou in december van dit jaar aflopen, maar in een persverklaring op 25 mei kondigde de Deense regering vorige week aan dat delen van de regeling worden verlengd.

Deense artsen zullen de mogelijkheid behouden om medicinale cannabis aan patiënten voor te schrijven voor nog minstens vier jaar, terwijl teeltbedrijven permanent cannabis voor medicinaal gebruik mogen telen.

Met vier jaar verlengd

“De regering (sociaal-democraten), de liberalen, de Deense Volkspartij, de Socialistische Volkspartij, de Eenheidslijst, de Nieuwe Bourgeois, de Liberale Alliantie, het Alternatief, de christen-democraten en de Vrije Groenen hebben besloten de proefregeling voort te zetten met medicinale cannabis”, luidt de persverklaring van de regering.

Om deze verlenging te realiseren, is het kabinet van plan om later in het jaar een aantal wetsvoorstellen in te dienen, die voor eind 2021 moeten worden aangenomen.

Reacties vanuit bedrijven zoals DanCann Pharma, een Deens bedrijf voor medicinale cannabis zijn duidelijk:

“We juichen het besluit van het Deense parlement toe om het proefprogramma uit te breiden dat lokale teelt en productie van medicinale cannabis mogelijk maakt”, zei Jeppe Krog Rasmussen de CEO van het bedrijf DanCann Pharma. Hij vervolgd: “Dat gezegd hebbende, mogen we onze Deense patiënten niet vergeten. Ondanks dat deze uitbreiding met een 4-jarige proefperiode voor het kunnen voorschrijven van van medicinale cannabis in Denemarken, is er niets veranderd in het wettelijke kader met betrekking tot aandoeningen. Dit is gewoon niet goed genoeg, we zullen hier zoals altijd voor blijven strijden en we zullen ook betere voorwaarden eisen.”

Laag gebruik medicinale cannabis in Denemarken, maar toename teelt

Ondanks het feit dat Denemarken een groot aantal erkende medicinale cannabisbedrijven heeft, heeft het net als veel andere landen in Europa – nog steeds een kleine en beperkte gemeenschap van cannabispatiënten. Momenteel zijn slechts vier producten – allemaal geïmporteerd uit andere landen – toegestaan door het Deense Geneesmiddelenbureau voor gebruik in het proefprogramma – maar deze worden zelden voorgeschreven door Deense artsen.

Laag gebruik medicinale cannabis in Denemarken, maar toename teelt (afb)
Laag gebruik medicinale cannabis in Denemarken, maar toename teelt (afb)

“Medicinale cannabis wordt momenteel gebruikt door ca. 1.500 patiënten (ongeveer 3.000 recepten) op kwartaalbasis,” vertelde Rasmussen eerder dit jaar. “Aan de patiëntenkant zien we echter enorm beangstigende cijfers – namelijk ca. 80 procent van de patiënten die cannabis hebben gebruikt of het nog steeds gebruiken, hebben het via de illegale markt buiten het toezicht van hun arts gekocht. “Dit is te wijten aan de aanhoudende zeer latente markt die we zien van producten bij ons in Denemarken”, voegde hij eraan toe, “evenals de dure prijzen en artsen die om verschillende redenen er niet aan meewerken.”

Maar terwijl recepten schaars waren tijdens de proef, waren teeltvergunningen wijdverbreid. Ongeveer 47 cannabisbedrijven hebben een vergunning gekregen en ongeveer 15 zijn doorgegaan met het bouwen van faciliteiten en het verbouwen van de cannabis gewassen.

“Het politieke systeem heeft ervoor gekozen om lucratieve voorwaarden te scheppen voor nieuwe producenten van medicinale cannabis in Denemarken, waar we geen hogere productiecapaciteit hebben en ook toegang hebben tot export als een van de nog steeds zeer weinige landen in Europa. En om dezelfde reden hebben we enorme investeringen en grote joint ventures gezien in deze nieuwe markt voor medicinale cannabis.”

Bronnen o.a. AnalyticalCannabis (EN), CannabisWealth (EN), MuggleHead (EN), MMJ (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]