Last van misselijkheid? Studie: Cannabis biedt 96 procent van de mensen verlichting binnen een uur

door Demi Inc.

Last van misselijkheid? Cannabis biedt 96 procent van de mensen verlichting van misselijkheid binnen een uur

Gebruikers merken significante verlichting en constateren dat de voordelen in de loop van de tijd toenemen.    

Wetenschappelijk bewijs van de therapeutische voordelen van cannabis blijft zich uitbreiden, wat alsmaar bevestigt wat velen hebben ontdekt door de jaren heen door middel van experimenteren en accumulatie van anekdotisch bewijs.

Onderzoekers van de Universiteit van New Mexico (UNM) hebben ontdekt dat mensen die last hadden van misselijkheid, wanneer zij een natuurlijke cannabisbloem consumeerden, er binnen vijf tot 60 minuten op zijn minst enige verlichting was.

Wat is misselijkheid? 

Misselijkheid is een relatief veel voorkomende aandoening. Desalniettemin is het vaak moeilijk te behandelen met bekende methoden zoals kruidengeneesmiddelen en medicijnen op recept. 

De meeste conventionele anti-emetica hebben vrij milde bijwerkingen, maar bieden ook beperkte verlichting bij de behandeling van misselijkheid en zijn niet voor alle patiënten effectief. Alternatieve therapieën zoals acupunctuur en acupressuur vertonen weinig aanwijzingen voor gevaarlijke bijwerkingen, maar bieden tevens beperkte effectiviteit. 

De bevindingen van het onderzoek  

Bij het onderzoek van de UNM werd niet alleen een directe verlichting van de symptomen gemeld, maar ook dat de misselijkheid gedurende de daarop volgende uren telkens minder werd. 

Uit het onderzoek blijkt dat 96,4 procent van de onderzoeksgroep binnen een uur verlichting van de misselijkheid meldde. “Ondanks de toenemende klinische bezorgdheid over cyclisch braken of het hyperemesis syndroom (tevens excessief braken) bij cannabisgebruikers, ondervonden bijna alle gebruikers verlichting”, zegt studie auteur Sarah Stith, een assistent-professor bij UNM. 

Om een ​​idee te krijgen van hoe het gebruik van cannabis misselijkheid beïnvloedde, gebruikten onderzoekers een mobiele app, zodat patiënten de intensiteit van de symptomen in deze app konden melden. Het onderzoek was gebaseerd op gegevens van 2.220 zelftoedieningssessies met cannabis, opgenomen door 886 mensen die de Releaf-app gebruikten.

Uit de gebruikersfeedback bleek dat er een gemiddelde symptoomverbetering was van 3,85 punten op een schaal van nul tot 10 en dit slechts enkele ogenblikken na consumptie, met toenemende verlichting in de loop van de tijd, zo blijkt uit de verklaringen van de testpersonen. 

Studie wijst uit; cannabis verlicht misselijkheid (afb)
Studie wijst uit; cannabis verlicht misselijkheid (afb)

Ondanks dat cannabis al gebruikt wordt om, door chemotherapie veroorzaakte,  misselijkheid te behandelen, is het reeds niet goed onderzocht, hoe effectief het is bij andere vormen van misselijkheid. Er zijn veel voorkomende oorzaken van misselijkheid, variërend van voedselvergiftiging, reisziekte, emotionele stress, gastro-intestinale stoornissen, chemotherapie en zwangerschap, meldt de universiteit.

Bovendien zijn er geen studies over de inwerktijd en hoe de verlichting varieert op basis van bepaalde productkenmerken.

“Onderzoekers ontdekten wel dat bloemen en concentraten sneller en meer verlichting gaven dan eetwaren of bepaalde oplosmiddelen. Daarbij leverde ‘vapen’ minder verlichting op dan het consumeren van cannabis via een joint of pijp”, stelt de universiteit.

De resultaten hadden ook iets te zeggen over het verschil tussen het eindproduct van de indica plant tegenover de sativa plant. “Producten met het label cannabis sativa en ‘hybride’ presteerden beter dan producten die als cannabis indica werden bestempeld”, merken onderzoekers op. 

Misschien wel het meest verrassend voor onderzoekers waren de bevindingen rondom THC. “THC, meestal geassocieerd met recreatief gebruik, leek de behandeling bij consumenten met cannabis te verbeteren, terwijl CBD, vaker geassocieerd met medisch gebruik, eigenlijk tot minder symptoomverlichting leed”, zoals bestudeerd door universitair hoofddocent Jacob Vigil.

Ondanks de bevindingen gaven onderzoekers enkele waarschuwingen over het gebruik van cannabis om misselijkheid te behandelen. “Er bestaat bezorgdheid dat de effectiviteit ervan in vergelijking met conventionele opties ervoor kan zorgen dat populaties met een hoog risico, zoals zwangere vrouwen en kinderen, cannabis gaan consumeren”, zegt Stith.

“En de langetermijneffecten van cannabis en de effecten ervan op de ontwikkeling vormen een belangrijk vraagstuk in de bestaande literatuur over medicinaal gebruik van cannabis in het algemeen”, voegt Xiaoxue Li, van de economische afdeling van de universiteit, toe.

Onderzoekers stellen voor dat toekomstige studies zich moeten richten op symptoomverlichting op de lange termijn, de risico’s van medicinale cannabis consumptie en mogelijke interacties tussen cannabis en andere stoffen bij specifieke patiëntenpopulaties. 

Bronnen o.a. Forbes (EN), The Growth Op (EN), UNM (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]