Drugsgebruik in Nederland: dit zijn de trends

door Team Inc.

2019-10-16-Drugsgebruik in Nederland: dit zijn de trends

XTC, GHB, lachgas, cocaïne, mdma en cannabis. Zomaar een aantal drugs die in Nederland naar hartenlust worden gebruikt en allen illegaal of in meer of mindere mate gedoogd. Het Trimbos instituut zetten de cijfers en trends van afgelopen jaar op een rijtje.

De meest opvallende stijgers zijn toch wel XTC en ketamine. Het aantal incidenten met XTC op EHBO-posten steeg in 2018 wederom en is vervijfvoudigd in zes jaar tijd. Dit blijkt uit de Monitor Drugsincidenten (MDI) die in oktober verscheen. Vanaf 2009 houdt de MDI gegevens bij over drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De data en gegevens worden verzameld door artsen, ambulances, ziekenhuizen uit acht regio’s en EHBO diensten door heel het land.

Ketamine

Ketamine, keta of k wordt voornamelijk gebruikt door jongeren in het uitgaansleven. Het vermoeden is dat het gebruik van deze uitgaansdrug, die ook bekend staat als afterdrug, is toegenomen. In de Factsheet ketamine worden de meest recente kennis en data gebundeld.

Het aantal incidenten met recreatieve gebruikers van de drugs is gestegen in 2018. In de algemene bevolking (18 jaar en ouder) had in 2018 1,2% ooit ketamine gebruikt. Dit komt neer op circa 170.000 Nederlanders. Ten opzichte van 2016 is het gebruik daarmee stabiel en blijft het relatief laag. Echter, van de uitgaanders uit het Grote Uitgaansonderzoek in 2016 had 17,3% ooit ketamine gebruikt.

Meer drugstrends

Meer trends en cijfers over drugsgebruik in Nederland lees je op de website van het Trimbos instituut. Het Trimbos is een kenniscentrum voor alcohol, tabak, drugs en psychische gezondheid en is een belangrijke bron voor goede data.

Lees meer op trimbos.nl (bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]