skip to Main Content
Menu
Psychedelica Bij Psychische Problemen

Psychedelica bij psychische problemen

Spread the love ✌🏼

Psychedelische drugs als MDMA staan bekend als partydrug, maar hebben ook een enorm potentieel als het gaat om behandeling van psychische problemen. Kan je straks legaal MDMA krijgen bij de psychiater?

Zover is het nog lang niet. Toch denken psychiaters dat het middel een positieve uitwerking kan hebben bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kin Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit, zo schrijft het AD. “De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”

Positieve bijwerkingen

Enkele bijwerkingen van MDMA is dat het je socialer, minder geremd en knuffeliger maakt. Daarom is de stemming op housefeesten vaak erg liefdevol en zijn mensen helemaal in de wolken. Het gevoel is te vergelijken met een verliefdheid. Juist deze eigenschappen kunnen ten goede komen aan de band en het gesprek tussen de psychiater en zijn of haar patiënt. Verder onderzoek naar de werking van MDMA bij psychiatrische stoornissen is echter lastig omdat de verboden drug op de opiumlijst staat.

Onderzoek in Amerika

Wetenschappers denken dat de drug een positieve uitwerking kan hebben en mogelijkheden kan bieden voor mensen met trauma’s en angststoornissen. Het ideale beeld dat Kuypers schetst is dat patiënten de eerste drie keer bij de psychiater een kleine dosis M nemen voor de sessie. Hierdoor zullen patiënten zich makkelijker openstellen en loopt het gesprek soepeler is de verwachting. In Amerika is dit MDMA therapie onderzoek al in een verder stadium. Daar onderzochten ze of de drug van invloed wat op patiënten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De resultaten bieden perspectief. Na twee sessies waren de angst- en stresssymptomen van patiënten al gedaald in vergelijking met PTSS’ers die een placebo kregen. Een belangrijke ontwikkeling.

Kuypers vindt dan ook dat angst en vooroordelen over illegale middelen dan plaats moeten maken voor goed wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke voordelen voor specifieke psychische stoornissen.

Lees meer op ad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top