Duitsland gebruikt ‘safety first’-benadering om cannabis te legaliseren

door Team Inc.

2022-07-11-Duitsland streeft naar 'safety first'-benadering om cannabis te legaliseren

Duitsland is op weg om recreatief marihuanagebruik te legaliseren. Veiligheid en volksgezondheid zullen topprioriteiten zijn in de komende wetgeving, zei de minister van Volksgezondheid.

De Duitse regering gaat door met plannen voor wetgeving om cannabisgebruik te legaliseren. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach zei dat tegen het einde van het jaar een wetsontwerp klaar moet zijn.

De aanstaande wetgeving is “een langverwachte stap voor velen”, zei Lauterbach, eraan toevoegend dat de regering een safety first-principe zal toepassen bij haar inspanningen om het gebruik van marihuana te legaliseren. “De huidige, vooral repressieve manier van omgaan met cannabis heeft gefaald”, zei Lauterbach.

De Duitse driepartijencoalitieregering van de sociaal-democraten (SPD), de groenen en de vrije democraten (FDP) heeft zich in haar regeerakkoord gecommitteerd aan de “gecontroleerde distributie van cannabis aan volwassenen voor consumptie.”

Legalisatie van cannabis met oog voor volksgezondheid

Lauterbach was eerder tegen de legalisering van marihuana, daarbij verwijzend naar gezondheidsrisico’s. Hoewel het standpunt van de minister van Volksgezondheid de afgelopen twee jaar is veranderd, drong hij er nog steeds op aan dat belangrijke details over de kwestie moeten worden verduidelijkt.

Hij zei dat de bescherming van minderjarigen en aspecten met betrekking tot het wetboek van strafrecht, belastingen en wegenverkeerswetgeving zorgvuldig moeten worden overwogen. “Cannabisgebruik is geen kleinigheid voor jongeren, en vooral voor kinderen, en kan een leven vernietigen voordat het echt is begonnen”, zei de minister. Hij erkende echter ook de noodzaak van goed beveiligde toegang tot de drug zonder criminalisering als iets dat “moet worden geaccepteerd en deel uitmaakt van een moderne samenleving”. Volgens de minister van Volksgezondheid gebruiken momenteel ongeveer 4 miljoen volwassenen in Duitsland cannabis.

Bron: dw.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]