Europa’s grootste haven Rotterdam ‘verdrinkt in cocaïne’

door Team Inc.

Evergreen-containerschip

Het grootste containerschip ter wereld is 400 meter lang en 61,5 meter breed en vaart voor rederij Evergreen. Het schip, dat pas dit jaar in gebruik is genomen, kan iets meer dan 24.000 standaardcontainers vervoeren. De miljoenen containers die door de gigantische kranen van Rotterdam worden gelost, maken het tot de grootste haven van Europa, maar de Nederlandse stad heeft ook te maken met steeds grotere hoeveelheden van een minder welkome lading: cocaïne.

In 2021 werd een record van bijna 70 ton van de drug onderschept, 74% meer dan een jaar eerder, zei Ger Scheringa, die een team van gewapende douanebeambten in de haven leidt. Rotterdam en Antwerpen waren de twee belangrijkste toegangspunten die werden gebruikt door een in Dubai gevestigd “superkartel” dat een derde van de Europese cocaïne leverde, waarvan Europol vorige maand zei dat het opgerold was.

Een duik in de cocaïne

De cocaïne wordt meestal verstopt in containers, of soms onder schepen in openingen onder de waterlijn waar ze vervolgens worden teruggevonden door professionele duikteams. Het aanwijzen van de reden voor deze sprong in inbeslagnames van cocaïne is een “delicate vraag”, vertelde Scheringa aan AFP. “Het lijkt erop dat er veel kopers zijn in Europa. Als er vraag is, wordt er geleverd.” Rotterdam heeft grote stappen gezet om te voorkomen dat het witte poeder Europa binnenkomt, met name door de douanecontroles te verscherpen.

Speld in een hooiberg

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb betreurt het feit dat de havenstad “verdrinkt in cocaïne”, en veroordeelt het geweld waarmee de drugshandel gepaard gaat. Aboutaleb wil dat havenautoriteiten alle containers scannen die uit Latijns-Amerika komen. Douanebeambte Scheringa zei echter dat de “grootste uitdaging is om een ​​goede balans te vinden tussen de snelheid van de logistiek voor de haven en het controleren van alles wat je wilt.” Bendes gebruiken geavanceerde methoden om de cocaïne door Rotterdam te sturen en daarna terug te halen, waarbij ze vaak vertrouwen op inside-informatie, zegt Romilda Schaaf, een drugsspecialist van de havenpolitie.

Kaarten op haar computer tonen de duizelingwekkende schaal, met tienduizenden containers die zich opstapelen bij meerdere terminals, wat betekent dat onderzoekers nauwkeurige details nodig hebben om gesmokkelde drugs te vinden.
“Het is echt een kwestie van een speld in een hooiberg zoeken”, vertelde ze aan AFP. Jonge mannen, volgens officieren van justitie vaak afkomstig uit het kansarme zuiden van Rotterdam, overnachten soms meerdere nachten in ‘containerhotels’ voorzien van voedsel en dekens, vlakbij de plek waar een container met cocaïne wordt verwacht.

Vervolgens verplaatsen ze de drugs naar verschillende containers, zodat er minder kans is dat ze worden gecontroleerd. Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 70 mensen gearresteerd voor misdrijven in verband met mensenhandel in de haven, onder wie bendeleden en zelfs havenpersoneel. Op 6 december meldde de Nederlandse politie nog dat een 43-jarige vrouwelijke agent uit Rotterdam was gearresteerd op beschuldiging van corruptie en betrokkenheid bij drugshandel. Bendes betalen havenarbeiders en ambtenaren tot 100.000 euro om grote partijen door te laten, zei Scheringa. Het is makkelijk geld verdienen, zegt politiefunctionaris Schaaf, “maar het leidt tot niets. Als je één keer ja zegt, kun je geen nee meer zeggen…begin er niet mee!”

Risicobeoordeling

Douanebeambten benadrukken dat goede contacten met ‘bronlanden’ belangrijk zijn om de cocaïnevloed een halt toe te roepen, naast het aanpakken van corrupte havenmedewerkers en meer controles. Een belangrijk onderdeel van de controles is de risicobeoordeling. Containers worden, vaak vanwege informatie uit het buitenland, als verdacht aangemerkt, vervolgens gescand, uitgepakt en met speurhonden doorzocht. Sommige schepen worden ook geïnspecteerd door duikteams.

Ook de automatisering van sommige delen van de haven, en daarmee het wegvallen van de menselijke factor, heeft volgens twee ambtenaren geholpen om de corruptie in te dammen. Geweld in verband met de cocaïnehandel heeft de Nederlandse samenleving diep geraakt. Met als dieptepunt de moorden op advocaat Derk Wiersum in 2019 en misdaadjournalist Peter R. De Vries. Beiden betrokken bij het proces naar een vermeende drugsbaron.

Bron: euroactiv.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]