Hoe komen tieners, jongeren en studenten aan hun (illegale) drugs?

door drugsinc

Hoe komen tieners, jongeren en studenten aan hun (illegale) drugs?

Veel verschillende bronnen van illegale drugs en alcohol zijn beschikbaar voor tieners. Ontdek waar tieners medicijnen krijgen en hoe je drugsgebruik door minderjarigen zou kunnen voorkomen.

Druggebruik door jongeren blijft een groot gezondheidsprobleem in landen zoals de Verenigde Staten. Als het tieners zelfs verboden is om alcohol of tabak te kopen, waar halen ze dan hun drugs vandaan?

Helaas zijn er veel verschillende bronnen waarmee een jonge student dit soort (illegale) middelen kan verkrijgen. Kennis van deze drugsbronnen is belangrijk voor ouders die hun kinderen willen beschermen tegen illegaal drugsgebruik en de kans op verslaving willen beperken.

Feiten en statistieken over drugsgebruik bij tieners

Over het algemeen neemt het drugsgebruik van tieners en alcohol af. Afgezien van het vapen – dat de laatste jaren enorm is gestegen onder studenten – neemt het tienergebruik van de meeste medicijnen al enkele jaren achter elkaar af.

Het alcoholgebruik door minderjarigen is de laatste tijd ook langzaam gedaald, terwijl het gebruik van tienermarihuana min of meer hetzelfde is gebleven.

De feiten en statistieken over drugsgebruik bij tieners in de Verenigde Staten tonen aan dat in recente jaren:

 • 29,8% van de middelbare scholieren regelmatig alcohol gebruiken
 • 13,5% van de middelbare scholieren regelmatig steviger drinken (ze consumeren dan vier of meer alcoholische dranken achter elkaar)
 • 19,8% van de middelbare scholieren regelmatig marihuana gebruikt
 • 7.5% van de 18-jarigen afgelopen maand middels vapen marihuana nam
 • 12,4% van de 18-jarigen in het afgelopen jaar illegale drugs gebruikt
 • 11% van de middelbare scholieren het afgelopen jaar voorgeschreven medicijnen heeft misbruikt
 • 7,9% van de studenten op hogere scholen en universiteiten regelmatig gebruik maakt van middelen als amfetamine, zoals Adderall of Ritalin
 • 4% van de middelbare scholieren regelmatig misbruik maakt van pijnstillers

Hoe tieners drugs en alcohol verkrijgen

Er zijn veel manieren waarop tieners drugs of alcohol kunnen bemachtigen zonder deze in een winkel te kopen. De hoge beschikbaarheid van illegale stoffen in de meeste gemeenschappen geeft tieners gemakkelijke toegang tot drugs, zowel op school als op andere plaatsen. Groepen tieners kunnen specifieke manieren ontwikkelen om drugs te vinden en deze onder elkaar te verspreiden zonder dat volwassenen erachter komen wat er aan de hand is.

Drugs op school

Veel drugstransacties vinden plaats op schoolterreinen, waar tieners drugs verkopen aan hun leeftijdsgenoten. Op school hebben tieners toegang tot een grotere hoeveelheid drugs dan ze in hun eigen sociale en bestaande vrienden groepen gewend zouden zijn te zien.

Teenage drugsdealers opereren in het geheim rondom de scholen en campus en sluiten mogelijk regelmatig deals. Bijna 20% (1 op de 5) van alle middelbare scholieren zegt dat ze drugs hebben verkocht, gegeven of aangeboden op het schoolterrein.

Valse ID’s

Een groot deel van de alcohol (en marihuana, in landen waar het legaal is) die tieners consumeren, wordt oorspronkelijk verkregen uit bars en winkels met behulp van een nep-identificatiekaart.

Uit een onderzoek naar nep-ID-statistieken bleek dat ongeveer 12,5% van de afgestudeerden van de middelbare school een nep-ID gebruikt om alcohol te kopen voordat ze naar de hogeschool of universiteit gaan. Dat aantal stijgt dramatisch, tot 32,2%, wanneer ze tweedejaars studenten zijn. Degenen die een nep-ID hebben, hebben veel meer kans om zware drinkers te zijn dan degenen die dat niet doen.

Naarmate de vervalsingstechnologie vooruitgaat, is het voor scanners steeds moeilijker geworden om te bepalen of een ID echt of nep is. Er zijn geheime bedrijven die nep-rijbewijzen lamineren met foto’s van minderjarige klanten. In andere gevallen kan een tiener een ID-kaart stelen van een oudere broer of zus of een andere persoon die op hen lijkt.

Alcohol en medicijnen thuis

Tieners kunnen vaak middelen vinden die ze kunnen gebruiken om high in hun eigen huis te worden. De medicijnen- en drankkasten thuis zijn vaak het doelwit van tieners die zelf drugs of alcohol misbruiken of ze aan andere studenten op school verkopen.

Drugsgebruik op recept door tieners is hoog, vooral met betrekking tot prestatiebevorderende medicijnen zoals Adderall of Ritalin, en zelfs opiaat pijnstillers. Daarom is het erg belangrijk voor ouders om alle ongebruikte medicijnen zo snel mogelijk kwijt te raken en om te letten op het feit dat recepten sneller opraken dan verwacht.

Drugsgebruik zonder recept thuis is ook een belangrijke factor die drugsmisbruik van tieners beïnvloedt. Als ouders, oudere broers en zussen of andere familieleden of huisgenoten illegale drugs gebruiken, hebben tieners waarschijnlijk gemakkelijk toegang tot hen. Verder kan het gebruik door ouders en familieleden het eigen drugsgebruik van een tiener valideren of goedpraten.

Online verkoop van drugs en medicijnen

Aanhoudende pop-ups of spam-e-mails waarin goedkope medicijnen worden verkocht die online te koop zijn, komen steeds vaker voor. Veel webpagina’s die legitiem lijken, kunnen fronten zijn voor het verkopen van illegale stoffen en zijn voor iedereen beschikbaar, waar ook ter wereld. Tieners leren via mond-tot-mondreclame over deze sites en kunnen gemakkelijk online medicijnen kopen.

Tieners kunnen ook naar het dark web gaan om illegale medicijnen of medicijnen te kopen zonder recept. Het dark web is een gecodeerde subsectie van internet die zonder speciale software of autorisatie niet toegankelijk is. Het wordt grotendeels gebruikt voor illegale activiteiten zoals de verkoop van medicijnen. In 2013 was er een federale verwijdering van een online drugsmarkt genaamd Silk Road, die meer dan een miljoen transacties – in totaal meer dan $ 1 miljard omzet – in iets meer dan twee jaar had gerealiseerd en gefaciliteerd.

Ondanks de sluiting van Silk Road blijven vergelijkbare schaduwrijke websites live en toegankelijk voor tieners. De tieners van tegenwoordig zijn in toenemende mate technisch onderlegd en velen begrijpen hoe ze toegang krijgen tot het dark web en kunnen het gebruiken om online drugs te kopen.

Illegale online apotheken

Afgezien van de schaduwzijde met het Dark Web, staat het internet vol met nepapotheken die illegaal drugs verkopen. Veel van deze zogenaamde apotheken zijn niet gevestigd in het land waar zij de medicijnen aanbieden en proberen zo vaak buiten de regelgeving te vallen. Tieners kunnen online gaan en een willekeurig aantal voorgeschreven medicijnen bestellen en deze in een discrete verpakking laten verzenden naar hun adres.

Medicijnen kopen bij deze illegale online apotheken is erg gevaarlijk. In goedaardige gevallen kunnen deze bedrijven gewoon suikerpillen verstrekken. In meer ernstige gevallen kunnen deze medicijnen zeer giftige of zelfs dodelijke stoffen bevatten. Bovendien is er geen kwaliteitscontrole om de werkelijke dosering van een medicijn dat via deze online retailers is gekocht te garanderen, waardoor een overdosis zomaar een zeer reële mogelijkheid wordt.

Misbruik van middelen door tieners voorkomen

Ouders, voogden en andere mensen in de buurt van een tiener kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het drugsgebruik of soberheid onder jongeren. Deze mensen spelen een belangrijke rol bij de preventie van drugsgebruik door jongeren.

Vrienden, familieleden en andere geliefden kunnen misbruik van substanties door tieneren helpen voorkomen door:

 • Het goede voorbeeld geven door illegaal drugsgebruik te vermijden
 • Model zijn voor veilig drinken, zoals drinken alleen met mate
 • Medicatie alleen gebruiken zoals voorgeschreven
 • Een open, niet-oordelend gesprek voeren over drugsgebruik
 • Erkenning van groepsdruk op school
 • Het bijhouden van tieneractiviteiten
 • Let op tekenen van het gebruik van (verdovende) middelen

Als drugs- of alcoholgebruik wordt vermoed, hebben ze mogelijk een verslavingsbehandeling nodig. De huisarts is een goede plek om hulp en middelen te beginnen. Gespecialiseerde zorgprogramma’s die zijn ontworpen voor adolescenten en deze jongeren, kunnen hen helpen weer op een gezond pad te komen.

Lees meer op TheRecoveryVillage (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]