Hoe psychedelica op de hersenen inwerken

door Team Inc.

Hoewel veel een mysterie blijft, hebben we wel enig inzicht in hoe hallucinogene drugs op de hersenen inwerken. ‘Psychedelica stimuleren de serotonine 2A-receptor (5-HT2A)’, zegt dr. Tiago Reis Marques, een psychiater en CEO van biofarmaceutisch bedrijf Pasithea.

Brain imaging studies tonen aan dat hallucinogene middelen de mate van connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen vergroten en ook de entropie verhogen, een maat voor ‘ongeorganiseerde activiteit’ in de hersenen. Deze ‘opschudding’ veroorzaakt een veranderde bewustzijnsstaat.

Dosis psychedelica

Voor de meeste psychedelica geldt: hoe meer je neemt, hoe groter het effect. Maar het verschil tussen een kleine en grote dosis van een psychedelicum kan enorm zijn’, legt professor Adam Winstock, consulent psychiater en specialist in verslavingsgeneeskunde, uit. Er is geen wetenschappelijke definitie van een ‘microdosis’. Maar Winstock merkt op dat het meestal ongeveer een tiende is van een normale, recreatieve dosis – dat wil zeggen ergens tussen de 0,15 g en 0,35 g gedroogde paddo’s of 10 mcg en 20 mcg LSD.

Hoewel de dosis belangrijk is, is hoe u zich voelt, waar u bent en met wie u bent van het grootste belang. “Het is het beste om geen psychedelica te nemen als je je niet goed voelt, op een vreemde plek of omringd door vreemden”, zegt Winstock, eraan toevoegend dat dit nog een reden is (afgezien van de duidelijke ethische bezwaren) waarom je nooit een psychedelicum aan iemand zou moeten geven zonder hun toestemming. Wat microdosering betreft, zijn er aanwijzingen dat het placebo-effect aanzienlijk kan zijn.

Geestelijke gezondheid

Veel psychedelisch onderzoek heeft betrekking op geestelijke gezondheid. “Er is aangetoond dat grote doses de verbindingen verstoren tussen delen van de hersenen van mensen die depressief zijn”, legt Winstock uit, eraan toevoegend dat ze de productie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) stimuleren, een sleutelmolecuul dat betrokken is bij hersenveranderingen gerelateerd aan leren en geheugen. Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat deelnemers zelfs na een lage dosis LSD een toename van BDNF vertoonden.

Maar het lab is niet het echte leven. Psychedelica mogen dan trendy zijn, ze zijn ook illegaal. “Mensen moeten begrijpen dat deelnemers in proeven worden gescreend, voorbereid en met experts werken” , zegt Winstock. “Dus thuis een psychedelicum nemen is geen gemakkelijke oplossing voor complexe psychische problemen.” Dat wil zeggen, een dosis LSD (micro of anders) is niet voor depressie wat paracetamol is voor hoofdpijn.

Bron: menshealth.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]