Cocaïnehaaien gebruikt als clickbait

door Team Inc.

cocaïne-haaien

Afgelopen dagen staan de kranten ermee vol. Gesignaleerde haaien in de Florida Keys zouden vreemd gedrag vertonen. Dat zou volgens onderzoekers komen doordat deze dieren zijn blootgesteld aan grote hoeveelheden cocaïne die hier aanspoelen en overboord gegooid worden door smokkelaars.

Dit bizarre fenomeen is binnenkort ook te zien in de documentaire Cocaine Sharks die binnenkort te zien is op Discovery tijdens Shark Week.  Wetenschappers die hebben meegewerkt aan de film, noemen de aanleiding ‘plausibel’. Het maakt in ieder geval flink de tongen los.

Cocaïnedump

De experimenten zijn uitgevoerd omdat er grote hoeveelheden coke per boot in de VS arriveren en vaak overboord worden gegooid. Daarbij zou er regelmatig cocaïne in de oceaan terecht komen. “Cocaïne is in water zo goed oplosbaar dat een pakket maar een heel klein scheurtje hoeft te bevatten of de drugs worden door het zeewater opgenomen”, zegt onderzoeksleider Tracy Fanara tegen de Britse krant The Guardian.

Experiment met nepdrugs

Voor de experimenten lieten Fanara en zeebioloog Tom “Blowfish” Hird ‘nepbalen’ in het water vallen die op een pakket cocaïne leken om te zien hoe haaien erop reageerden. Ze zochten naar gedragsveranderingen, bijvoorbeeld of de haaien zich aangetrokken voelden tot de nepbalen  en of ze ervoor kozen om ze aan te vallen.

Ze gebruikten ook een op cocaïne lijkend stimulerend middel om te zien hoe haaien zich gedragen als ze eraan worden blootgesteld. “Hird merkte vreemd gedrag op, maar het is niet te zeggen of de gedragsveranderingen van de haai verband hielden met blootstelling aan cocaïne of dat het gewoon toeval was. Er moet zeker meer onderzoek worden gedaan”, vertelde Fanara aan CBS News.

Beelden van “Cocaine Sharks” laten zien dat de haaien naar de balen nep-cocaïne zwommen, en Hird observeerde ten minste één hamerhaai die anders dan normaal zwom. “Dat is ongebruikelijk. Het kan een blessure uit het verleden zijn of het kan een chemische onbalans zijn”, zegt hij in de trailer van de show.

Meer onderzoek is nodig om te bepalen of de dieren ook werkelijk drugs consumeren. De komende maanden worden daarom bij een aantal haaien bloedmonsters afgenomen.

Instagram Freek Vonk
De bekende Nederlandse bioloog Freek vonk vindt het de grootste onzin.

De bekende Nederlandse bioloog en wereldreiziger Freek Vonk spreekt schande van al deze onzin. Op Instagram laat hij weten dat dit de grootste bullshit is en dat dit zogenaamde nieuws alleen maar wordt gebruik ter promotie van de Shark Week docu.

Bron: cbsnews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]