Ierland is magneet voor drugkartels

door Team Inc.

Ierland-kustlijn-drugshandel

Eind september werd de grootste drugsvangst ooit gedaan in Ierland voor de kust van Cork in het zuidoosten van het land. Deze onderschepping van 2253 kilo cocaïne is niet op zichzelf staand. Ierland wordt gevonden door smokkelaars omdat kartels dankbaar gebruik maken van een aantal zwakke plekken.

Ierland is nu niet het meest logische doorvoerland voor coke. Zo lijkt het. Het ligt ver verwijderd van het vasteland van Europa en is niet aangesloten op de grote distributienetwerken om de cocaïne snel door te voeren, zoals we zien gebeuren in de havens Rotterdam en Antwerpen. Hoe werd het land dan toch zo populair onder de kartels?

Ruige kustlijn

Het antwoord laat zich raden. Het land heeft een 3100 kilometer lange kustlijn met rotspartijen, inhammen en baaien waar geen zicht op is. Hier spoelen met regelmaat drugspakketten aan die vaak onderdeel zijn van grotere ladingen. Verder heeft het land door bezuinigingen slechts één patrouilleschip om deze kust te beschermen een stuk oceaan van tien keer de grootte van het land zelf. Het resultaat laat zich raden. De kans dat er een groot transport onderschept wordt, is minimaal. In het verleden had de marine vier schepen tegelijk op zee.

Drugsconsumptie in Europa

Dit gecombineerd met een groeiende consumptie zorgt voor steeds grotere drugsladingen die via Ierland naar Europa komen. Het lijkt een omgekeerde distributie. Toch is het ook aannemelijk dat er veel drugs via Ierland in Engeland terechtkomt.

De NOS schrijft dat er volgens voorzichtige schattingen voor ruim 10 miljard euro aan aan cocaïne wordt verhandeld in de EU. Er is een groter aanbod vanuit Zuid-Amerika dat inspringt op deze grote Europese behoefte. Het is dus onvermijdelijk dat er steeds meer cocaïne binnenkomt. Voor iedere lading die wordt onderschept bereikt een veelvoud de plek van bestemming.

Bron: NOS.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]