Industriële hennepvezel is in elk opzicht beter dan hout

door drugsinc

Industriële hennepvezel is in elk opzicht beter dan hout

Hennep is altijd een betere natuurlijke hulpbron geweest dan bomen. De waarheid is dat, omdat hennep de afgelopen 80 jaar in het grootste deel van de wereld niet legaal was, het nooit de kans heeft gekregen om op gelijke voet te concurreren met hout of andere natuurlijke vezels. Hoe staat het met industriële hennepvezel?

Experts in de de houtverwerking en optimalisatie zijn enorm geïnteresseerd in hennep geraakt. Het vinden van een gepatenteerde geautomatiseerde oplossing waarmee een goedkope, hoogwaardige hennepvezel de basis kon worden is een gewenste vervolgstap.

In termen van kwaliteit en prestaties onderscheidt hennepvezel zich als waarschijnlijk de sterkste en meest duurzame vezel in de natuur. Hennep is niet alleen 10 keer sterker dan houtvezel, maar ook vier keer sterker dan katoen.

Industriële hennep is lichter en goedkoper om te verwerken dan hout. Een hectare hennep die gedurende 40 jaar is geplant, bevat 400% meer bruikbare vezels dan een hectare bomen gedurende hun levenscyclus van 40 jaar. Hennep is de meest efficiënte biomassabron ter wereld. In minder dan 91 dagen kan de plant stengel genereren tot het stadium waarin de vezels hun volledige CO2-gehalte hebben behaald en klaar zijn om op de juiste manier te worden verwerkt.

Steeds meer wetenschappelijke publicaties onderstrepen de andere belangrijke eigenschappen van hennep: hoge absorptie-eigenschappen, beschermingsvermogen voor IR- en UV-straling en van nature lage ontvlambaarheid. Verdere nieuwe, veelbelovende tests wijzen ook op natuurlijke antibacteriële eigenschappen van hennepvezels, waarvan wordt aangenomen dat ze het resultaat zijn van de alkaloïden, cannabinoïden en andere bioactieve of fenolische verbindingen.

Planeet vriendelijk industriële hennep

Hennep biedt ook een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor bedrijven die op zoek zijn naar een effectieve manier om hun goederen volledig ‘koolstofvrij’ te maken – met andere woorden, hun profiel voor koolstofemissies te verlagen. Vanwege het sterke koolstofopslagvermogen op basis van het hoge gehalte aan biomassa en het lage waterniveau dat het nodig heeft, is hennep waarschijnlijk de meest duurzame vezel van allemaal.

Hennepplanten hebben een uitzonderlijk hoge opnamecapaciteit en bevatten CO2, dat veel hoger ligt dan bij bomen. Volgens verschillende wetenschappelijke artikelen kan een hectare van een gewone hennepvariëteit jaarlijks 8,88 ton CO2 absorberen, terwijl een hectare bos ongeveer 2,5 ton vastlegt – ongeveer 30% zoveel.

Maar wacht, er is meer. Onderzoek heeft aangetoond dat hennepvariëteiten die voor vezels worden gekweekt, over het algemeen tot vijf keer de biomassa van de overgebleven ‘zaad’-stengel opleveren – tot 42 ton – en dat de CO2-verplaatsing wanneer hennep wordt vervangen door traditionele grondstoffen, in eindproducten zoals plastic, textiel, staal, constructie en andere materialen de CO2-uitstoot met maar liefst 200 ton zou kunnen verminderen!

Hoewel het plantenleven via fotosynthese zuurstof in de atmosfeer produceert, neemt dit natuurlijke proces af naarmate planten ouder worden. Het lijkt logisch dat grote bomen met een aanzienlijk bladoppervlak meer zuurstof zouden genereren, vooral omdat ze veel langer leven dan een hennepplant, maar dit is toch niet waar. Hoewel het vermogen van oudere en grotere bomen om zuurstof te produceren afneemt, is hennep daarentegen een snelgroeiende, grote plant die na slechts 12 weken wordt geoogst. Ruim voordat het kan worden “verouderd”, pompt de plant vol gas met zuurstof. Dit is ideaal voor gedeelde landbouw.

Echt vernieuwbaar

Gezien het feit dat minder dan 5% van het oerwoud van bijvoorbeeld de Verenigde Staten overblijft, is het alleen maar logisch om plannen te maken voor de toekomst en te beschermen wat er overblijft van deze eens natuurlijk uitgebalanceerde hulpbron door hennep te gaan kweken. We kunnen helpen dat evenwicht te herstellen door hennep te planten, te oogsten en te verwerken tot de vele cellulose-achtige toepassingen waarvoor bomen voornamelijk worden gebruikt sinds houtpapier in de jaren dertig al in Noord-Amerika papier van hennep verving.

Industriële hennepvezel ook uitermate geschikt voor papier en besparing van het regenwoud (afb.)
Industriële hennepvezel ook uitermate geschikt voor papier en besparing van het regenwoud (afb.)

Cellulose is de belangrijkste chemische stof die papier en andere composietproducten zoals spaanplaat en dit sterker maakt. Met een concentratie van 72% heeft hennepbast een hogere concentratie cellulose dan hout, dat slechts 42% levert. In wezen geldt dat hoe meer cellulose een plant bevat, hoe minder chemicaliën er nodig zijn om papier te maken. Hennepbast heeft het hoogste cellulosegehalte van alle planten die we kennen.

Hennep groeit niet alleen veel sneller dan bomen, maar het hoge cellulosegehalte zorgt voor snellere, lagere conversiekosten en vereist niet de aanzienlijke hoeveelheden giftige chemicaliën die nodig zijn voor houtverwerking.

Betere chemie

Voor het maken van papier uit hout zijn vervuilende stoffen zoals zwavelzuur, bleekmiddel en chloor nodig om de niet-cellulosevezelmassa te verwijderen tijdens het pulpproces. Hennepvezels kunnen daarentegen wit worden gemaakt met waterstofperoxide, dat water niet chemisch beschadigt. Bovendien is papier gemaakt van hennepvezels, in vergelijking met zijn tegenhanger van houtpulp, bestand tegen ontbinding en wordt het niet geel of bruin met de jaren.

Hennepvezel kan een cruciale rol spelen in de handel en economische ontwikkeling. Maar het belangrijkste dat regeringen moeten begrijpen, is het potentieel van hennep om de planeet te genezen en de menselijke gezondheid te bevorderen. Naarmate hennepvezel en de bijbehorende ontwikkelingen verder in een stroomversnelling komen, is het niet een kwestie van andere vezels uitfaseren en volledig vervangen door hennep. Het interessante kenmerk van het “hennepbedrijfsmodel” is dat de samenwerkingen met de bestaande industriële capaciteiten vrijwel onbeperkt zijn!

Bronnen o.a. CIHC (EN), HempFoundation (EN), HempToday (EN), TandFonline (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]