Ketamine als medicijn bij behandeling van depressie

door Team Inc.

2019-03-29-Ketamine als medicijn bij behandeling van depressie

Op depressie heerst nog altijd een taboe terwijl hele volksstammen er dagelijks mee te kampen hebben. Anti-depressiva werken bij de een wel en bij de ander een stuk minder. Tijd voor een nieuw medicijn om deze volksziekte beter in te perken: een neusspray op basis van de partydrug ketamine.

Het is de eerste nieuwe soort medicatie tegen depressie sinds de introductie van Prozac, tientallen jaren geleden. De meeste antidepressiva zijn tot nu toe gebaseerd op monoamine-hypothese. Het grote verschil tussen beide geneesmiddelen is de manier waarop je brein erop reageert. Prozac probeert vooral dopamine aan te maken, wat ook wel bekendstaat als het gelukstofje, terwijl Spravato hersenverbindingen probeert te herstellen. Bovendien werkt esketamine vrijwel direct.

Ketamine voor geluksvitamine

Echter blijkt dat meer dan een derde van de patiënten met een depressie niet goed reageren op dit medicijn. Zelfs als het al aanslaat kan het weken of maanden duren voordat het middel het gewenste effect heeft. Daarom was er flinke interesse in een recente aankondiging van de Amerikaanse Food and Drug Administration (De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit) dat het een nieuw, op ketamine gebaseerd medicijn, had goedgekeurd voor de behandeling van depressies. Esketamine, de werkzame stof, wordt als Spravato door ontwikkelaar Janssen Pharmaceuticals op de markt gebracht en is een verwant van de partydrug ketamine.

Neusspray tegen depressie

De neusspray tegen depressie is bedoeld voor mensen waarbij een eerdere antidepressiva behandeling niet aansloeg. Natuurlijk zijn de voorwaarden van dit zware medicijn strikt en is het niet zomaar op elke hoek van de straat te kopen. Patiënten kunnen spravato alleen kopen bij door geselecteerde, gezondheidscentra, ziekhuizen of apothekers. Bovendien moet je kunnen aantonen dat eerdere behandeling met antidepressiva niet werkten.

Sommige psychologen en psychiaters juichen de goedkeuring toe, terwijl anderen wijzen op de mogelijke bijeffecten. John Mann, psychiater aan de Universiteit van Columbia, zit in het eerste kamp. ‘Depressieve personen voelen zich ontzettend beroerd en lijden enorm. Het is daarom fijn dat esketamine zo’n snelle werking heeft.’

Ook psychiater Richard Friedmann wijst op de voordelen. ‘Ik denk dat de FDA een goede keuze heeft gemaakt. Er is een grote groep mensen bij wie antidepressiva niet aanslaat. Er is geen twijfel dat esketamine mogelijk positieve effecten heeft op deze mensen.’ Echter is er nog weinig bekend over de positieve, dan wel negatieve effecten of bijwerkingen van de drug. Meerdere Amerikaanse dokters schijnen in het verleden al vaker ketamine te hebben voorgeschreven aan depressieve patiënten, ook al was dit illegaal. Het is daarom vooral ontzettend belangrijk om de komende jaren te zien hoe mensen reageren op de neusspray.

Lees hier meer economist.com (Bron, EN)
Lees hier meer commen.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]