Belgische en Nederlandse politie kraakt crypto aanbieder Sky ECC. Ruim 200 invallen, ook bij advocaten. (UPDATE)

door drugsinc

Belgische en Nederlandse politie kraakt crypto aanbieder Sky ECC. Ruim 200 invallen, ook bij advocaten.

Overheidsdiensten zijn er opnieuw in geslaagd om een aanbieder van versleuteld berichtenverkeer te hacken. Het gaat om een internationale operatie, waarbij de focus ligt op de Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die enorm populair is bij criminelen.

Geruchten dat de aanbieder gehackt zou zijn, deden al langer de ronde. Waar het eerder nep nieuws leek, bevestigd de politie nu dat de communicatie tussen verschillende verdachten al een tijd gevolgd werd. Het Parool schrijft dat er al langer geruchten zijn dat Sky ECC gekraakt zou zijn en dat ook Nederlandse overheidsinstanties daarbij betrokken zijn geweest.

De berichtendienst zou vorig jaar gekraakt zijn door de speurders, waardoor ze sindsdien tienduizenden berichten konden meelezen. De internationale operatie vandaag is daar het gevolg van, meldt de Belgische site De Morgen.

Politieactie na gekraakte crypto aanbieder Sky ECC

In België is dinsdagochtend een grote politieactie aan de gang die zich concentreert in de regio Antwerpen. Zo’n 1500 agenten doen op meer dan 200 plekken huiszoekingen in het kader van een groot drugsonderzoek. Daarbij zou ook sprake zijn van internationale vertakkingen. 

Omroep RTBF meldt dat de actie om 05.00 uur begon en het resultaat is van tweeënhalf jaar politieonderzoek naar onder andere crypto aanbieder Sky ECC. Er zouden al ‘veel arrestaties’ zijn verricht. Onder meer de communicatie tussen de verschillende verdachten werd al een tijd gevolgd om alle takken van het netwerk goed in kaart te kunnen brengen.

Politieactie na gekraakte crypto aanbieder Sky ECC
Politieactie na gekraakte crypto aanbieder Sky ECC (afb.)

Het federaal parket in België communiceert later op de dag over de grootschalige actie, maar nu al is duidelijk dat vele verdachten zijn meegenomen voor verhoor.

UPDATE: Mogelijk verwant aan de SKY-hack is er vanochtend vroeg door de Nederlandse politie een actie gedaan waarbij meerdere aanhoudingen zijn gedaan in negen woningen en meerdere bedrijfspanden. Zes personen, allemaal familie van elkaar, werden hierbij opgepakt. De politiewoordvoerder van de Landelijke Eenheid “kan niks zeggen” over welke aanwijzingen de politie hiervoor had.

UPDATE2: Inmiddels komen steeds meer berichten naar buiten over invallen vandaag in Nederland naar aanleiding van de gekraakte crypto aanbieder Sky ECC. In het kader van een internationaal onderzoek met de naam Argus werden in Den Haag en Rotterdam politieacties gedaan waarbij onder meer beslag is gelegd op 28 vuurwapens. Bij eerdere acties in het kader van datzelfde onderzoek werden volgens het OM duizenden kilo’s drugs in beslag genomen en drugslabs ontmanteld. Het OM zegt dat de server van Sky ECC inmiddels offline is gehaald.

Bronnen o.a. AD (NL), De Morgen (BE), Het Laatste Nieuws (BE), Het Parool (NL), PNWS (BE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]