Meer psychoses door sterke cannabis

door Team Inc.

2019-03-22-Meer psychoses door sterke cannabis

Er lijkt een verband te zijn tussen het krijgen van een psychose en het regelmatig gebruik van wiet met een hoog THC-gehalte. Dit laten onderzoekers weten in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Psychiatry.

In het onderzoek werden de gegevens onderzocht van 901 mensen die een eerste psychose hebben gekregen, afgezet tegen de gegevens 1237 mensen zonder psychose uit hetzelfde woongebied. Wat bleek? Van de mensen met een psychose gebruikten 30 procent dagelijks cannabis tegenover slechts 7 procent van de mensen uit de controlegroep.

In de war

Volgens de onderzoekers is het waarschijnlijk dat dagelijks gebruik van cannabis leidt tot een grotere kans op een pychose. Echter de meest relevante uitkomst: sterke cannabis, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam verkocht, zou de kans op een psychose vervijfvoudigen. Dit blijkt uit het eerste onderzoek waarbij het THC gehalte van de wiet is meegenomen in de resultaten. De onderzoekers die uitgaan van deze oorzaak-gevolgrelatie gaan zelfs nog een stap verder; 20 procent van de eerste psychoses kunnen voorkomen worden door het dagelijks gebruik van cannabis niet toe te staan.

Natuurlijke aanleg

Volgens Jellinek-woordvoerder Tom Bart is deze uitkomst interessant, maar geen complete verrassing, zo verklaart hij tegen zender AT5. De verslavingsdeskundige geeft wel mee dat de factor ‘biologische aanleg’ een grote rol speelt in het ontwikkelen van een psychose. Bij het onderzoek is te weinig rekening gehouden met deze belangrijke factor.

Lees het volledige artikel op nu.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

2 opmerkingen

Hanspy 28 maart 2019 - 13:29

Jaja. Weer onderzoekers die proberen met alle geweld ons wijs te maken hoe slecht wiet wel niet is.
Hebben onderzoekers ook bedacht dat door wiet te verbieden bijvoorbeeld alcohol gebruik bij die groep flink zou stijgen met alle daaraan verbonden nadelen. Of gebruik van andere drugs? Wat denken die onderzoekers nu eigenlijk? Dat mensen machines zijn? En is het dat wel waard eigenlijk? Dat 20% van eerste psychoses voorkomen worden? Wat is dat voor onzin stelling? Woord eerste geeft al aan dat er meerdere komen. Dus eerste is altijd op komst. Als ze bedoelen uitgesteld kan ik er nog inkomen. Maar is het dat waard? Is het dat waard dat miljoenen mensen vervolgd en gediscrimineerd worden om aantal mensen hun ziekte iets later te laten beginnen? In mijn ogen? Neen. Sorry, maar bedenk maar iets anders.

Beantwoord
Ties Inc. 29 maart 2019 - 10:40

Hi Hanspy, dank voor je reactie. Er is helaas nog steeds veel te veel negativiteit omtrent cannabis. Terwijl de (medische) werking ervan voor veel mensen een verrijking is. In dit specifieke onderzoek gaat het echter om sterke wiet en recreatieve veelgebruikers. Mensen die cannabis of wietolie inzetten voor medische doeleinden hebben vaak lagere doseringen nodig om het gewenste effect te hebben. Veel patiënten zitten niet te wachten op de high, maar willen puur het effect van de pijnbestrijding. Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt!

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]