Nederlandse douane doet recordvangst cocaïne

door Team Inc.

Rotterdamse-haven-cocaïne

Douaneautoriteiten in Nederland hebben afgelopen maand een drugstranssport van 8.000 kilo cocaïne onderschept met een straatwaarde van zo’n 600 miljoen euro meldt het Rotterdamse Openbaar Ministerie in een verklaring. Dit is de grootste inbeslagname ooit in Nederland.

Er zijn nog geen arrestaties verricht in een onderzoek naar aanleiding van de ontdekking, die vanwege het lopende onderzoek geheim werd gehouden.

Cocaïne in Europa

De drugs werden op 13 juli ontdekt in een container met bananen uit Ecuador. De aankondiging van de onderschepte drugs kwam een dag nadat een presidentskandidaat die erom bekend stond zich uit te spreken tegen drugskartels en corruptie in het Zuid-Amerikaanse land, dodelijk werd neergeschoten tijdens een politieke bijeenkomst. De bloeiende drugshandel in Europa voedt ook het geweld en de corruptie op het continent, aldus het agentschap van de Europese Unie dat toezicht houdt op drugs en verslaving in zijn jaarverslag in juni. In 2021 werd er 303 ton cocaïne in beslag genomen door EU-lidstaten.. Rotterdam en de Belgische haven van Antwerpen zijn de belangrijkste toegangspoorten voor drugs uit Zuid-Amerika.

Drugsgeweld

De expansie van de cocaïnemarkt ging gepaard met een toename van geweld en corruptie in de EU. Hevige concurrentie tussen handelaren leidde tot een toename van moorden en intimidatie. Onder de slachtoffers in Nederland waren de afgelopen jaren advocaat Derk Wiersum die een getuige vertegenwoordigde in het Marengo-proces en misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Bedreigingen aan het adres van de Nederlandse troonopvolger, prinses Amalia, dwongen haar vorig jaar het studentenhuis in Amsterdam op te geven en vanuit huis verder te studeren. Bovendien zijn er in Amsterdam en Rotterdam en recordaantal explosies in de binnenstad gerelateerd aan de drugshandel.

In Ecuador beginnen drugshandelaren de kusthavens van het land te gebruiken en hebben daar een golf van geweld ontketend die daar in decennia niet meer is gezien. Rivaliserende bendes strijden om controle. Vorige maand werd de burgemeester van de havenstad Manta doodgeschoten. Op 26 juli riep president Guillermo Lasso de noodtoestand uit voor twee provincies en het gevangeniswezen van het land in een poging het geweld een halt toe te roepen.

Bron: APnews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]