Nieuwe studie verbindt psychedelisch gebruik met 55% afname van dagelijks gebruik van opioïden en drugsverslaving

door drugsinc

Nieuwe studie verbindt psychedelisch gebruik met 55% afname van dagelijks gebruik van opioïden en drugsverslaving

Volgens een recent onderzoek kan het gebruik van psychedelica een kans bieden om van drugsverslaving af te komen.

Hoewel er zeker geen magische pil is om verslaving en emotionele kwalen te genezen, kunnen psychedelica mensen soms in de juiste gemoedstoestand brengen om dat verheven doel te bereiken. En nu ondersteunen wetenschappelijke gegevens het idee dat psychedelica de afhankelijkheid van opioïden kunnen verminderen.

Een nieuwe studie van het International Journal of Drug Policy – een organisatie die zich toelegt op onderzoek, debat en kritische analyse van drugsgebruik en drugsbeleid – toont aan dat personen die psychedelische stoffen gebruiken de kans op dagelijks gebruik van opioïden aanzienlijk kunnen verkleinen.

Op basis van gegevens tussen 2006 en 2018 in Vancouver, British Columbia, ondervroegen onderzoekers in totaal 3.813 personen die stoornissen in het gebruik van middelen meldden. Van de groep beschreven 1.093 illegale opioïdenconsumptie en 229 zeiden dat ze de afgelopen zes maanden psychedelica hadden gebruikt.

Onderzoekers ontdekten uit het cohort dat “recent psychedelisch gebruik geassocieerd was met 55% verminderde kans op dagelijks gebruik van opioïden.”

Inzet psychedelica tegen drugsverslaving

De auteurs merkten op dat hoewel de studie werd uitgevoerd in een naturalistische setting, in tegenstelling tot klinisch waar gegevens als strenger worden beschouwd, er wereldwijd een groeiend aantal bewijzen is dat het gebruik van psychedelica geassocieerd kan zijn met detecteerbare verminderingen van verslavingsstoornissen.

Studies die worden uitgevoerd in het Johns Hopkins Center for Psychedelic and Consciousness Research tonen bijvoorbeeld aan dat psilocybine in klinische omgevingen patiënten helpt bij het vergemakkelijken van roken en het stoppen met alcohol.

Anekdotisch zijn er veel voorbeelden van mensen die vastzitten in verslavingscycli, die een eindeloze, draaideur van verslaving berijden naar afkickkliniek en terug naar verslaving, die uiteindelijk troost vinden van hunkeren naar drugs met behulp van psychedelische therapieën.

Dat was het geval met Adrianne uit Vancouver, British Columbia, die het onderwerp is van de documentaire “DOSED“. De film volgt de 34-jarige door een levende nachtmerrie terwijl ze probeert af te kicken van een 10 jaar oude opiaatverslaving. Ze vertelt hoe haar drugsgebruik begon op 15-jarige leeftijd, waarbij alcohol haar gateway-drug was, wat uiteindelijk leidde tot hardere stoffen zoals cocaïne en heroïne.

Door het gebruik van psilocybine begint Adrianne het nut van psychedelica te ontdekken om tot de kern van haar problemen te komen. Nadat ze voortdurend terugvalt in een verslaving, zoekt ze hulp met de krachtige psychoactieve ibogaïne, een drug die is afgeleid van de Afrikaanse wortel iboga. Door een schrijnende ervaring vindt ze uiteindelijk troost.

Enkele jaren nadat Adrianne van haar drugsverslaving af was, schrijft ze dat psychedelica haar een kans bieden om haar problemen aan te pakken.

“Ik heb het gevoel dat psychedelica me meer met mezelf hebben verbonden en ik heb een betere verbinding met wat er in mij omgaat”, zegt ze. “Terwijl ik vroeger, toen ik hardere drugs gebruikte en geen enkele vorm van persoonlijke ontwikkeling deed, ik me gewoon in onze onrust voelde. Ik zou me niet goed voelen. En ik zou naar iets grijpen om het te verdoven. Nu heb ik het gevoel dat ik meer verbonden ben.”

Bronnen MarijuanaMoment (EN), ScienceDirect (EN), TheFreshToast (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]