Psychedelische stof Ibogaïne wordt getest op potentieel als verslavingsbehandeling

door drugsinc

Psychedelische stof Ibogaïne wordt getest op potentieel als verslavingsbehandeling

Verenigde Staten – Wel eens gehoord over de psychedelische stof Ibogaïne? Naar schatting sterven in de Verenigde Staten elk jaar ongeveer 100.000 mensen aan een overdosis drugs. Het merendeel van deze sterfgevallen houdt verband met het gebruik van zowel voorgeschreven als illegale fentanyl – een krachtige opioïde die als pijnstiller wordt gebruikt. Door de dodelijke opioïde-epidemie in Noord-Amerika zijn onderzoekers en wetgevers dringend op zoek naar oplossingen – en misschien komt die uit een onwaarschijnlijke hoek…

Ibogaïne is een psychedelische stof die is afgeleid van de iboga-struik, afkomstig uit West-Afrika. De struik is van oudsher gebruikt als ritueel hulpmiddel door leden van de Bwiti-religie in het Afrikaanse land Gabon. Een groeiend aantal bewijzen – zowel anekdotisch als in toenemende mate klinisch – suggereert echter dat de stof nuttig zou kunnen zijn voor de bestrijding van drugsverslaving, waaronder heroïne en andere opioïden.

De in Massachusetts gevestigde startup Delix Therapeutics is op een missie om de niet-psychedelische analogen van krachtige hallucinogenen om te zetten in medicijnen die een aantal psychiatrische en neurologische aandoeningen kunnen behandelen. Het bedrijf zal samenwerken met het National Institute of Drug Abuse (NIDA) om zijn gepatenteerde versie van ibogaïne te testen op zijn potentieel om een reeks stoornissen in het gebruik van middelen te behandelen.

De mede-oprichter en chief innovation officer van Delix, David E. Olson PhD, zei in een verklaring:

“Preklinische resultaten die vorig jaar in Nature werden gepubliceerd, toonden aan dat DLX-7 (een van de gepatenteerde nieuwe verbindingen van het bedrijf) op zoek naar alcohol- en heroïne gaand gedrag vermindert. We zijn verheugd om samen te werken met NIDA om het potentieel ervan als een nieuwe behandeling voor verslaving met een verscheidenheid aan stoffen en modellen verder te evalueren.”

Hoewel ibogaïne een potentieel nuttige chemische stof is gebleken voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, hebben bijwerkingen zoals het veroorzaken van hartritmestoornissen (een onregelmatige hartslag) en een vaak intense psychedelische ervaring.

Dat is de reden waarom Olson, een professor aan de Universiteit van Californië in Davis, het ibogaïnemolecuul heeft aangepast. Deze gemodificeerde analoog, Delix-7, is niet psychedelisch en veroorzaakt geen hartritmestoornissen.

Aangezien de interesse in het therapeutische en medische potentieel van psychedelica in het algemeen blijft groeien, zal een laboratorium dat is gecontracteerd door Nida’s Addiction Treatment Discovery-programma preklinische proeven uitvoeren om de farmacologische, farmacokinetische en toxicologische eigenschappen van de verbinding van Delix te bepalen.

Als de preklinische studies en dierstudies gunstige resultaten laten zien, zal Delix naar verluidt een aanvraag indienen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration om klinische proeven op mensen te starten.

De proef is de meest recente van een aantal onderzoeken die gericht zijn op het beoordelen van de therapeutische werking van psychedelische stoffen voor de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst en verslaving.

Bronnen o.a. Canex (EN), DelixTherapeutics (EN), Forbes (EN), PhoenixNewTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]