Overmatig gebruik van ketamine kan tot stoma leiden

door Team Inc.

2021-12-14-Overmatig gebruik van ketamine kan tot stoma leiden

Nederland – Dat overmatig ketamine gebruik tot een k-hole kan leiden is bekend, maar er is nog een andere gevaarlijke consequentie voor keta-gebruikers. De Nederlandse Vereniging voor Urologie waarschuwt voor de aantasting van de blaas. Dit kan zelfs leiden tot het verwijderen van de blaas en het plaatsen van een stoma.

Het drugsinstituut Trimbos meldt dat het ketamine gebruik onder jongeren stijgt. Van 12 procent in 2016 naar 22 procent in 2020. Dat brengt het ongeveer op hetzelfde niveau als gebruik van amfetamine en cocaïne. Uit de Nationale Drugs Monitor van het instituut blijkt dat tussen 2018 en 2020 het aantal ketaminegebruikers bijna is verdubbeld, van respectievelijk tachtigduizend naar 130.000 gebruikers.

Het gaat nu om een klein aantal waarbij we deze blaasproblemen voorkomen, maar dit kan met het toenemende gebruik snel kantelen. Uroloog Bart van Bezooijen ziet steeds meer ketamine gebruikers. “Zo’n tien gebruikers dit jaar met blaasproblemen, maar dit speelt overal in het land.”

Toename middelengebruik onder jongeren

Onderzoek van de Antenne Regiomonitor, laat ook een toename zien in gebruik van bepaalde middelen onder jongeren. Voornamelijk onder kwetsbare jongeren is dit een groot probleem. Zij ervaren veel angst, stress of verveling tijdens de pandemie. Het rapport laat een toename zien in alcohol, lachgas en cannabis. Het ecstasy gebruik is juist minder geworden door het gebrek aan feesten.

Lees meer op radar.avrotros.nl (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]