Steeds meer ouderen gebruiken cannabis

door Team Inc.

Medicinale-cannabis

Ouderen gebruiken cannabis meer dan ooit in de Verenigde Staten om angst, pijn of slaapproblemen te bestrijden wanneer medicijnen ongewenste bijwerkingen geven of simpelweg niet werken.

Er is een nieuwe trend zichtbaar in de Verenigde Staten. Senioren vormen daar een van de snelstgroeiende groepen cannabisgebruikers in de Verenigde Staten. Hoewel sommige oudere volwassenen al tientallen jaren wiet gebruiken, suggereren onderzoeken dat anderen voor het eerst gebruik maken van de plant om hen te helpen beter te slapen, pijn te verzachten of angst te behandelen – vooral wanneer geneesmiddelen op recept, die vaak ongewenste bijwerkingen hebben, niet werken.

Volgens de National Survey on Drug Use and Health had in 2007 slechts ongeveer 0,4 procent van de mensen van 65 jaar en ouder in de Verenigde Staten gemeld dat ze het afgelopen jaar cannabis hadden gebruikt. Dat aantal steeg tot bijna 3 procent in 2016. In 2022 was dat ruim 8 procent. Het hangt ongetwijfeld samen met de betere beschikbaarheid van cannabis door de grootschalige legalisatie op medisch en- of recreatief vlak.

Bijwerkingen van cannabis

De geneeskrachtige eigenschappen van marihuana zijn nog niet goed onderzocht. Zeker niet specifiek onder oudere gebruikers. Daarom is het voor artsen moeilijk om hun patiënten te adviseren over de voordelen en risico’s. Cannabisbedrijven zien deze nieuwe doelgroep en proberen producten op hun behoeften aan te passen. Tegelijkertijd experimenteren en ook steeds meer ouderen mee en informeren ze elkaar over de voordelen en bijwerkingen.

Omdat cannabis niet federaal legaal is, hebben artsen niet genoeg onderzoek om hen te begeleiden bij welke aandoeningen het nuttig is, wie een groter risico loopt op mogelijke schade, hoe het op de juiste manier moet worden gedoseerd of welke soorten ze moeten aanbevelen. Dat het nog ingewikkelder maakt is dat cannabis een zeer complexe plant is met meer dan 100 cannabinoïden en verschillende verhoudingen CBD en THC.

Het innemen van een te grote dosis kan duizeligheid, verwarring, veranderingen in de hartslag en bloeddruk, paniekaanvallen, angstgevoelens, misselijkheid en braken veroorzaken. Uit een onderzoek bleek dat het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp in verband met cannabisgebruik onder oudere volwassenen in Californië is gestegen van 366 in 2005 naar 12.167 in 2019. Dit komt niet alleen omdat marihuana toegankelijker is geworden, maar ook sterker in de loop der jaren. Bovendien kunnen ouderen gevoeliger zijn voor eventuele bijwerkingen.

Wellicht kan cannabis veel mensen helpen als het gaat om ouderdomskwalen. Dan is het wel belangrijk dat er meer onderzoek komt. Ook als het gaat om de wisselwerking of interactie met bepaalde medicatie. Het zou mooi zijn als het een aanvulling is die ervoor kan zorgen dat mensen minder pillen nodig hebben. Of de opkomende legalisatie in Europa ook gaat leiden tot deze trend is nog de vraag.

Bron: www.nytimes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]