Trimbos instituut stelt drugscampagnes aan de kaak

door Team Inc.

drugscampagne-jongeren

Er zijn diverse spelletjes en goedbedoelde campagnes over drugsvoorlichting en ondermijnende criminaliteit om kinderen voor te lichten. Martha de Jonge van het Trimbos-instituut onderzoekt de zin en onzin van overheidscampagnes ter preventie.

Zo ook de Nederlandse overheidscampagne met een trippende koe en papegaai voor kinderen uit groep 8: een spelletje om xtc-gebruik bij kinderen al vroeg te ontmoedigen. De Jonge: “Door dit spel zullen kinderen niet minder xtc gaan gebruiken. “Kinderen van die leeftijd zijn van nature tegen drugs en criminaliteit. Je kan ze dus niet meer anti maken dan dat ze al zijn. Wat je wel kan doen is de interesse voor het onderwerp aanwakkeren.”

Verkeerd signaal

De politie haalt het spel, dat tienduizenden euro’s heeft gekost, na vragen van EenVandaag offline. “Achteraf gezien staan wij niet achter de keuze voor deze game,” vertelt een woordvoerder. “We hopen niet dat de game het tegenovergestelde effect op kinderen heeft gehad. Gezien de nieuwe inzichten van de onderzoekers hebben we besloten de game offline te halen.”

Volgens verschillende mensen in de verslavingszorg wordt er vaak niet genoeg nagedacht over het effect dat het heeft op de jonge doelgroep. Er wordt in de spotjes en games vaak op angst ingespeeld. “Door één keer ja te zeggen, kun je er nooit meer uitstappen!”, zo luidt vaak de boodschap. “Dat is niet de goede boodschap,” zegt onderzoeker De Jonge.

“Welke boodschap geef je daar nou mee? Vooral aan iemand die misschien al een keer ja heeft gezegd. Dan vertel je zo’n jongen dus eigenlijk dat hij al niet meer uit de criminaliteit kan stappen en het dus geen zin heeft om nog je best te doen omdat je toch al in de criminaliteit zit. Dat wil je echt niet.”

Zeg nee tegen drugs en ondermijning

De onderzoekers hebben dus veel kritiek op games en andere communicatiemiddelen die de overheid inzet tegen criminaliteit, maar dat betekent niet dat games niet goed kunnen werken. “Je moet alleen wel goed nadenken hoe je ze inzet,” zegt de Jonge. “Wat bijvoorbeeld werkt is wanneer je handelingsperspectief biedt. Dat je niet alleen vertelt dat je geen drugs moet gebruiken, maar dat je ook uitlegt hoe je nee kan zeggen.”

“Hetzelfde geldt voor wanneer iemand je vraagt om een misdrijf te plegen. Zeg maar eens tegen een crimineel dat je dat niet wil. Maar als je kinderen de tools geeft om dat te doen, wordt het dus makkelijker om nee te zeggen.”

Drugs uithalers jonger dan ooit

Het is goed om jong met preventie te beginnen omdat steeds meer jongeren op zeer jonge leeftijd in de drugscriminaliteit en ondermijning. belanden. In de Rotterdamse haven zijn in het eerste half jaar van 2023 ruim 200 uithalers aangehouden. Daarvan was 63% onder de 23 jaar oud. In 2022 was dit 45%. Daadwerkelijk minderjarig is zo’n 15%. Waar andere jaren de meeste uithalers tussen de 23 en 28 jaar oud waren, zijn ze nu vaak tussen de 18 en 22 jaar oud.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]