Bizar aantal sterfgevallen door synthetische opioïden in de VS

door Team Inc.

opioïden-overdosis-verslaving

Volgens vroege gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention stierven in de Verenigde Staten in 2022 bijna 110.000 mensen aan een overdosis drugs.

Het aantal sterfgevallen door overdosis steeg tijdens de eerste twee jaar van de pandemie, wat een jarenlange gestage toename verergerde. Maandelijkse updates van de voorlopige gegevens suggereren dat het aantal sterfgevallen door overdoses in 2022 is afgevlakt, maar dat ze nog steeds iets hoger eindigen dan het jaar ervoor. De 109.680 sterfgevallen door een overdosis in 2022 zijn de hoogste geregistreerde in een kalenderjaar, vergeleken met 109.179 in 2021.

Dodelijke opioïden

De gegevens die woensdag door de CDC zijn gepubliceerd, kunnen echter nog worden gewijzigd, aangezien overlijdensaktes en dossiers worden beoordeeld. De definitieve gegevens over sterfgevallen door een overdosis drugs zullen pas maanden later beschikbaar zijn.

Fentanyl, de krachtige synthetische opioïde, is een van de belangrijkste redenen van de stijging als het gaat om dodelijke overdoses. Bij meer dan tweederde van alle sterfgevallen door een overdosis in 2022 waren synthetische opioïden betrokken – meer dan 75.000 doden.

Psychostimulantia, zoals methamfetamine en cocaïne, zijn de afgelopen twee jaar ook steeds gebruikelijker geworden. Volgens voorlopige CDC-gegevens waren beide soorten drugs betrokken bij meer dan een kwart van alle sterfgevallen door een overdosis in 2022. Dr. Rahul Gupta, directeur van het Office of National Drug Control Policy, zei in een verklaring dat de regering-Biden maatregelen neemt om meer sterfgevallen door overdoses te voorkomen. “We verbeteren de toegang tot Naloxon, een medicijn om overdoses terug te draaien, en we vallen de illegale toeleveringsketen van fentanyl en andere opioïden aan op elk knelpunt.”

Bron: edition.cnn.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]