Ketamine moet worden onderzocht als behandeling voor gokverslaving

door drugsinc

Ketamine moet worden onderzocht als behandeling voor gokverslaving

Het bedrijf Awakn Life Sciences gaat een ‘eerste in zijn soort’ menselijke studie in het Verenigd Koninkrijk lanceren om te onderzoeken of ketamine kan worden gebruikt om gokverslaving te behandelen.

Gokken is wereldwijd een serieus probleem en het aantal verslavingen neemt nog steeds toe. In een onderzoek in opdracht van de GambleAware-liefdadigheidsinstelling schatte YouGov dat tot 2,7% van de volwassenen in Groot-Brittannië, of bijna 1,4 miljoen mensen, gokkers met problemen waren. Op dit moment zijn er geen goedgekeurde farmacologische behandelingen van gokstoornissen beschikbaar en de noodzaak om een nieuwe behandeling te vinden is nog nooit zo belangrijk geweest.

De studie, geleid door Celia Morgan, PhD, hoogleraar psychofarmacologie aan de Universiteit van Exeter, zal een nieuwe behandelingsbenadering voor gokverslaving onderzoeken, waarbij zowel de drang om te gokken als het “bijgelovige denken” dat met gokken gepaard gaat, aan te pakken. De studie zal onderzoeken of het toedienen van ketamine de beloningsherinneringen die gepaard gaan met gokken kan wijzigen.

Professor Morgan zei: “Deze studie is een opwindende eerste stap in de richting van een nieuwe behandeling voor gokstoornissen, en een die nieuwe inzichten zal geven in de neurobiologie van deze schadelijke en vaak over het hoofd geziene verslaving. We zijn verheugd dat Awakn in staat is om het voortouw te nemen in het ontwikkelen van oplossingen om aan deze groeiende onvervulde behandelingsbehoefte te voldoen.

Door ketamine ondersteunde psychotherapie tegen gokverslaving

Awakn opende in maart 2021 de eerste door ketamine ondersteunde psychotherapiekliniek in het Verenigd Koninkrijk in Bristol, waar alternatieve behandelingen voor angst, depressie, PTSS en eetstoornissen werden geboden. Deze studie maakt deel uit van de strategie van Awakn om psychedelische medicijnen en therapie te ontwikkelen en te leveren om zowel middelenverslaving als gedragsverslaving beter te behandelen.

Door ketamine ondersteunde psychotherapie tegen gokverslaving
Door ketamine ondersteunde psychotherapie tegen gokverslaving (afb.)

Volgens de Awkn is ketamine “een NMDA-antagonist, die over meerdere receptoren in de hersenen werkt. Bij zeer hoge doses werkt het als een verdovingsmiddel; je helemaal in slaap laten vallen. Bij lagere doses (zoals wij gebruiken) creëert het een veranderde bewustzijnsstaat die u in combinatie met psychotherapie in staat stelt een effectieve en veilige behandeling uit te voeren“.

“Van ketamine wordt aangenomen dat het de plasticiteit (flexibiliteit) en connectiviteit van de hersenen verhoogt, wat betekent dat het een persoon kan helpen om zich meer aan te passen en open te staan voor nieuwe perspectieven.”

Bronnen o.a. Awakn (EN), Bloomberg (EN), InvestorIntel (EN), Leafie (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]