Binnenkort aan de hempburger? Zweedse onderzoekers met succes vlees gemaakt van hennep

door drugsinc

Binnenkort een hempburger? Zweedse onderzoekers met succes vlees gemaakt van hennep

“Wij mensen houden er echt van om ergens op te kauwen. Daarom houden we onder andere zo van vlees. ”

Onderzoekers van de Zweedse universiteit van Lund zijn misschien wel de eersten ter wereld die met succes ‘kauwresistentie’ hebben geïntroduceerd voor vlees op hennepbasis.

Hennepproteïnen werden gekookt onder hoge temperaturen en onder hoge druk om een meer vleesachtige textuur te produceren, iets waardoor de producten aantrekkelijker zullen zijn voor consumenten, zegt voedselonderzoeker Karolina Östbring.

“We worden geconfronteerd met een klimaatramp waarbij veel mensen moeten overschakelen van een hoog aandeel dierlijke eiwitten naar groenten om de klimaatimpact op wat we eten te verminderen”, zegt Östbring. “Wij mensen houden er echt van om ergens op te kauwen. Daarom houden we onder andere zo van vlees. ”

De onderzoekers hopen nu op vergelijkbaar succes met koolzaad. Östbring zegt dat hennep en koolzaad in meer dan de helft van de eiwitbehoeften kunnen voorzien.

De residuen die ontstaan bij de productie van raapzaadolie, raapzaadkoek, bevatten meer eiwitten dan vlees. Ondanks het hoge eiwitgehalte is koolzaadkoek bitter van smaak en wordt het vooral gebruikt in koeienvoer, maar onderzoekers werken eraan om de bittere smaak te overwinnen.

“Er zijn geen groenten met precies de juiste samenstelling die ons lichaam nodig heeft, maar soja en koolzaad zijn het dichtst in het hele plantenrijk”, meldt Östbring.

De Zweedse onderzoekers zijn niet de enigen die de mogelijkheden van vlees op hennepbasis onderzoeken. In juli kondigde een drietal Nieuw-Zeelandse bedrijven aan dat ze een lijn voedingsproducten op basis van hennep aan het ontwikkelen waren, waaronder een vleesvervanger van hennep.

“Vanuit voedingsoogpunt gebruiken onze producten allemaal hennep, dat wordt beschouwd als een van de meest nutritioneel complete voedselbronnen ter wereld”, zeggen Justin Lemmens en Kyran Rei, oprichters van Sustainable Foods Ltd. – een van de betrokken bedrijven.

De hamburgers van hen zullen naar verwachting begin 2021 in Nieuw-Zeeland in de schappen liggen.

Bronnen o.a. SVT (SE), TheGrowthOp (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]