Home Criminaliteit Veel jonge drugsdoden in Amerika door op social media verkochte fentanyl-pillen

Veel jonge drugsdoden in Amerika door op social media verkochte fentanyl-pillen

door Ties Inc.

2021-12-27-Veel jonge drugsdoden in Amerika door op social media verkochte fentanyl-pillen

Nationale statistieken tonen een enorme stijging van het aantal druggerelateerde sterfgevallen tijdens de pandemie, waarbij het aantal dodelijke slachtoffers steeg tot meer dan 93.000 in 2020, een stijging van 32% ten opzichte van 2019. Volgens een analyse van Guardian zijn drugsslachtoffers voornamelijk snel gestegen onder jongeren tot 24 jaar. Sterfgevallen onder jongeren stijgen als gevolg van een wildgroei van met fentanyl gevulde drugs die worden verkocht op platforms zoals Snapchat en Instagram.

Meer drugsdoden door namaakpillen en pandemie

De veertienjarige Alondra Salinas had haar nieuwe witte sneakers klaargezet en haar rugzak ingepakt de avond voor haar eerste dag op de middelbare school. Haar moeder kon haar de volgende ochtend niet wakker maken. Ze bleek via Snapchat blauwe pillen vol fentanyl te hebben gekocht, die haar fataal werden.

Deze tragedie maakt onderdeel uit van een explosie van druggerelateerde sterfgevallen onder Amerikaanse middelbare school- en universiteitsjongeren, aangewakkerd door een stroom van met fentanyl gevulde namaakpillen die doorgaan voor een ander middel of medicijn. Deze worden vaak online verkocht en soms rechtstreeks bij de kinderen thuis afgeleverd. In Californië, waar sterfgevallen door fentanyl slechts vijf jaar geleden zeldzaam waren, sterft nu elke 12 uur een jongere onder de 24 jaar, volgens een Guardian-analyse van staatsgegevens tot juni 2021. Dat is een stijging van 1000% ten opzichte van 2018, blijkt uit cijfers van de California department of public health’s drug overdose.

Fentanyl is een monster

Fentanyl, een goedkope, synthetische opioïde die tot honderd keer krachtiger is dan heroïne, wordt niet alleen vermengd met traditionele straatdrugs zoals heroïne, cocaïne, methamfetamine en marihuana, zeggen de federale autoriteiten – het wordt in miljoenen pillen geperst die er precies uitzien als andere medicijnen of pillen als Xanax.

Maar de potentie van valse pillen kan enorm variëren. Federale agenten namen in de eerste drie kwartalen van 2021 bijna 10 miljoen valse pillen in beslag – meer dan de voorgaande twee jaar samen. Tests uitgevoerd op de pillen toonden aan dat twee van de vijf vervalsingen genoeg fentanyl bevatten om te doden, volgens de Drug Enforcement Administration (DEA).

Ondertussen zeggen experts dat de drugshandel zich heeft verplaatst van donkere steegjes en straathoeken naar sociale media, waardoor jonge mensen Xanax-, Percocet- of Oxycodon-tabletten kunnen kopen vanuit de privacy van hun slaapkamer. “Dit zijn geen overdoses; dit zijn vergiftigingen”, zegt Shabbir Safdar, directeur van het Partnership for Safe Medicines, een non-profitorganisatie die farmaceutische vervalsingen bestrijdt. “Niemand sterft door het nemen van een Xanax; niemand sterft door het nemen van een enkele Percocet. Dit zijn neppillen.”

Lees meer op thegurardian.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter