Virginia heeft marihuana gelegaliseerd

door Team Inc.

2021-04-12-Virginia heeft marihuana gelegaliseerd

Virginia is de eerste staat in het Zuiden die cannabis legaliseert. Wetgevers hebben woensdag een wet op de legalisering van marihuana aangenomen, waardoor de staat de eerste in het Zuiden is die cannabis legaliseert.

Volgens de wet mogen volwassenen van 21 jaar en ouder vanaf juli marihuana gebruiken en kweken. De staat zal ook een legale, gereguleerde markt lanceren. Naar verwachting gebeurt dat in 2024.

Accijns op marihuana

De opbrengsten van de nieuwe accijnzen op marihuana gaan naar onderwijsprogramma’s, aandeleninitiatieven, verslavingszorg en openbare gezondheidsdiensten. De wetgeving kwam na een omstreden, maar relatief snel wetgevingsproces. Regering Ralph Northam (D) steunde de legalisatie van marihuana in november publiekelijk.
Het Virginia House en de Senaat hebben in februari wetsvoorstellen aangenomen die wiet legaliseren. Northam reageerde goedkeurend, maar met wetswijzigingen. De wetgever keurde vervolgens de wijzigingen goed, waardoor de wetgeving van kracht kon worden zonder verdere actie van Northam.

Virginia stond het gebruik van marihuana voor medische doeleinden al toe, te beginnen met een wet uit 2015 die in de loop van de tijd is uitgebreid. De nieuwe wet breidt legalisatie uit naar recreatief en ander niet-medisch gebruik. Marihuana blijft volgens de federale wetgeving illegaal.

Met de nieuwkomer Virginia hebben 16 staten en Washington DC nu wiet voor recreatieve doeleinden gelegaliseerd, hoewel de verkoop van recreatieve doeleinden in DC niet is toegestaan. (De kiezers in South Dakota keurden in november een steminitiatief goed om cannabis te legaliseren, maar de toekomst van die maatregel is onzeker door juridische strijd.)

Voor- en tegenstanders van cannabislegalisatie

Voorstanders van legalisatie beweren dat het de nadelen van het verbod op marihuana elimineert: de honderdduizenden arrestaties in de VS, de raciale verschillen achter die arrestaties en de miljarden dollars die uit illegale cannabis op de zwarte markt worden verdiend en in handen van drugskartels komen. Dit alles, zeggen voorstanders van legalisatie, zal opwegen tegen de mogelijke nadelen – zoals toegenomen cannabisgebruik – die gepaard kunnen gaan met legalisatie.

Tegenstanders beweren ondertussen dat legalisatie een enorme marihuana-industrie creëert met enorm veel aanbieders. Ze wijzen op Amerika’s ervaringen met met name de alcohol- en tabaksindustrie. En ze beweren dat het beëindigen van het verbod ertoe zou kunnen leiden dat veel meer mensen die wiet gebruiken, wat mogelijk kan leiden tot onvoorziene negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Lees meer op vox.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]