Staten van Brits eiland Guernsey debatteren over legalisering van cannabis

door drugsinc

Staten van Brits eiland Guernsey debatteren over legalisering van cannabis

Het op een na grootste eiland in het Engelse Kanaal, Guernsey, zal debatteren over de legalisering van cannabis.

Guernsey-afgevaardigde Marc Leadbetter heeft een politieke petitie voorgesteld, ofwel requete, zoals het in Guernsey bekend is, dat door zeven lidstaten moet worden ingediend als het moet worden besproken door de 38 vertegenwoordigers (bekend als afgevaardigden) in de staten van Guernsey.

Het voorstel werd vorige week bekendgemaakt, kort nadat de plaatsvervanger zijn functie in de Commissie Binnenlandse Zaken neerlegde. Verwacht wordt dat hij de Staten van Guernsey zal vragen om het Comité voor Gezondheid en Sociale Zorg te belasten met het onderzoek naar de invoering van een cannabisregime “vergelijkbaar met het Canadese op de volksgezondheid gerichte model”.

Cannabis is momenteel een klasse B-drug op het eiland. Uit een evaluatie in 2020 bleek dat rechters daar in bijna tweederde van de gevallen mensen veroordeelden tot de gevangenis die in het bezit waren van allerlei soorten drugs, vergeleken met slechts 4% in Engeland en Wales.

Inwoners van Guernsey hebben echter sinds 2020 toegang tot medicinale cannabis via een recept van een arts, en in juli van dit jaar werd de wet gewijzigd om bedrijven in staat te stellen een vergunning aan te vragen voor het kweken van cannabis voor levering aan de medicinale markt.

Afgevaardigde Leadbeater zei dat hij onder zijn collega’s “een massale opleiding zou beginnen”. Hij zei ook: “Ik ben al in vergevorderde gesprekken met een groep gelijkgestemde afgevaardigden die proberen het langverwachte cannabisdebat in de eerste helft van 2022 naar de vergadering te brengen.”

Rob Prow, de voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken waarvan de heer Leadbetter onlangs ontslag heeft genomen, zei dat het de persoonlijke zakelijke transacties van de heer Leadbetter in de cannabis sector waren die andere leden van de commissie deden alarmeren: “Het is waar dat zijn persoonlijke zakelijke belangen in de cannabissector veroorzaakte enige bezorgdheid bij de commissie over ons werk om het justitiebeleid te herzien, en dit was een van de factoren die leidden tot een meerderheidsbesluit van de commissie om een ander lid te kiezen om te werken in de gezamenlijke stuurgroep om te kijken naar niet-bestraffende benaderingen van illegale drugs.”

Marc Leadbetter reageerde op de opmerkingen van de heer Prow met deze verklaring: “Ik ben een directeur van een lokaal hennepbedrijf, maar dat belet mij niet om te werken aan hervormingen van het drugsbeleid. Plaatsvervangend Prow is open over zijn al lang bestaande standpunt over de manier waarop we mensen behandelen die drugs gebruiken, en ik ben open in mijn overtuiging dat de hervorming van onze draconische drugswetten snel moet worden gevorderd. Dit lijkt mij de reden dat deputy Prow niet wil dat ik aan het drugsbeleid werk.”

Bronnen o.a. BBC (EN), Huckmag (EN), iTV (EN), Leafie (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]