Onderzoek: Gebruik van cannabis onder tieners niet geassocieerd met afname van cognitieve vaardigheden

door drugsinc

Onderzoek: Gebruik van cannabis onder tieners niet geassocieerd met afname van cognitieve vaardigheden

Het roken van wiet als tiener heeft geen negatieve invloed op denken en redeneren, en licht gebruik wordt in feite geassocieerd met lichte verbeteringen in de besluitvormingsvaardigheden, volgens nieuw onderzoek.

“De besluitvormingsvaardigheden bij gebruikers van lichte cannabis verbeterden van 14 tot 19 jaar, terwijl de prestaties van de controlegroep ongeveer hetzelfde bleven”, luidt het grootste longitudinale Europese multi-center onderzoek naar cannabisgebruik.

De eerste hypothese vergeleek de neurocognitieve vermogens van lichte en zware cannabisgebruikers in hun tienerjaren met die van niet-rokers. De tweede was gericht op de neurocognitieve verschillen tussen tieners die voor of na de leeftijd van 16 wiet begonnen te roken. ‘Neurocognitief’ verwijst naar de fysieke structuren in de hersenen die verband houden met verschillende denkfuncties.

“Samenvattend vinden we geen bewijs om de veronderstelling te ondersteunen dat cannabisconsumptie leidt tot een afname van het neurocognitieve vermogen”, luidt het onderzoek.

De studie suggereert dat verder onderzoek nodig is voordat implicaties voor de klinische praktijk of het beleid kunnen worden gemaakt. Onderzoekers merken verschillende andere onderzoeken op die tot andere conclusies kwamen, zoals cannabis veroorzaakt meer impulsief besluitvormingsgedrag, geen controle op ander drugsgebruik en de steekproefomvang was klein.

“Daarom zijn aanvullende longitudinale onderzoeken nodig met grotere steekproefomvang van zware gebruikers en gebruikers zonder gelijktijdig alcohol- en tabaksgebruik, evenals langere perioden om nauwkeurige informatie te verstrekken over de gevolgen van cannabisgebruik.”

‘Geen bewijs van effecten’ op cognitief vermogen tieners

Uit de resultaten bleek dat tieners die wiet rookten, met name degenen die laat begonnen met cannabisgebruik, hoger scoorden dan tieners met een rechte lijn op een follow-up Cambridge Gambling Task-test.

“Anders dan dat, na controle voor confounders, vonden we geen bewijs van effecten van cannabis op de overige neurocognitieve variabelen zoals aandacht, werkgeheugen, kortetermijngeheugen en het nemen van risico’s”, luidt het onderzoek.

Onderzoekers ontdekten dat mensen die veel cannabis gebruikten, ook meer drugs en alcohol gebruikten en eerder begonnen met het consumeren van cannabis dan lichte gebruikers. Eerder begin werd ook geassocieerd met meer gebruik gedurende het hele leven.

Voor het onderzoek werden 804 adolescenten geselecteerd uit het IMAGE-project, een multicenteronderzoek dat werd uitgevoerd in Duitsland, Engeland, Ierland en Frankrijk. Het onderzoekt hoe biologische, psychologische en omgevingsfactoren tijdens de adolescentie de ontwikkeling van de hersenen en de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 14 jaar toen de eerste gegevens werden verzameld en 19 jaar voor de vervolgverzameling.

Tieners werden in drie groepen verdeeld: tieners die nog nooit illegale drugs hadden gebruikt; een lichte cannabisgebruiker die de afgelopen maand minder dan 20 keer heeft gerookt en zware gebruikers die meer dan 20 keer per maand rookt.

Om de tweede hypothese te testen, verdeelden onderzoekers de deelnemers op basis van of ze voor de eerste keer cannabis gebruikten voor de leeftijd van 16 jaar of daarna.

Het vermogen van de deelnemers om te denken en te redeneren werd gemeten met behulp van tal van tests, waaronder de Cambridge Neuropsychologische Test Automated Battery, die de algehele cognitieve functie beoordeelt, en Pattern Recognition Memory, dat het visuele kortetermijngeheugen meet.

Onderzoekers maten ook IQ, middelengebruik en sociaaleconomische status, maar vonden geen overtuigende resultaten.

Bronnen: Canex (EN), HospitalHealthCare (EN), JamaNetwork (EN), Mugglehead (EN), Science Direct (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]