Verschuift de cocaïnehandel van Rotterdam naar Antwerpen?

door Team Inc.

containers-haven

Vandaag werden de cijfers bekendgemaakt van de onderschepte cocaïne in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Deze jaarcijfers liegen er niet om. Er werd voor meer dan 160 ton coke gevonden in beiden havens. in Antwerpen werd 110.000 kilo van het witte goud onderschept, een nieuw record.

Het Hit And Run Cargo team viste zo’n 36.789 kilo cocaïne kilo op uit de containers in het havengebied van Rotterdam met een straatwaarde van 3,5 miljard euro. Een goede vangst, maar veel minder dan de 72.808 kilo die werd gepakt in 2021.

Cocaïne naar België

Op basis van deze cijfers lijkt voor de hand te liggen dat de cokehandel zich verschuift van Rotterdam naar Antwerpen. Waarschijnlijk omdat criminelen zich in het Belgische havengebied makkelijker kunnen bewegen door beperktere opsporingsmogelijkheden. In Rotterdam werkt er een speciaal HARC team, een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het OM. Speciale duikteams onderzoeken de schepen onder de waterlijn.

Dat er minder cocaïne is onderschept wil echter niet zeggen dat er ook minder is binnengekomen in de Rotterdamse haven. Heel veel drugs bereiken toch de straat. Bovendien worden worden steeds inventiever in het verbergen, smokkelen en uithalen van de drugs.

Zorgenkinderen

Wanneer het witte poeder aankomt in de havens kan het werk van de uithalers beginnen. Mensen die de drugs in de haven uit de containers proberen te halen. Hoewel het aandeel opgepakte uithalers in Rotterdam daalde – 241 in 2022 tegenover 400 in 2021 – lijkt het ronselen van jongeren voor deze job enorm eenvoudig te zijn. Veel van deze uithalers zijn 18-26 jaar, maar soms zelfs jonger. Veel jongeren uit probleemwijken worden moeiteloos het criminele circuit ingetrokken.

Ook is er de laatste jaren steeds meer drugsgeweld in Antwerpen. Zoals beschoten gevels en andere aanslagen. Veel van deze delicten worden gepleegd door Nederlanders. Gisteren bereikte drugsgeweld een nieuw dieptepunt toen een 11-jarig meisje omkwam bij een schietpartij in Merksem, een district van de stad Antwerpen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]