Kan legalisatie van cannabis de economie van Mexico veranderen?

door Team Inc.

cannabis-teelt-veld

Ondanks frustrerende vertragingen in de wetgeving, willen boeren in Mexico graag een gewas gaan verbouwen dat mogelijk winstgevender is dan rijst, maïs of suiker. Cannabis it is.

De oorlog tegen wiet loopt op zijn eind nadat een aantal uitspraken van het Hooggerechtshof het recht op teelt hebben afgekondigd en het verbod op recreatief gebruik als ongrondwettelijk hebben beschouwd. Cannabistelers hebben steeds meer vertrouwen in de beursgang en sommige boeren schakelen over: een gram marihuana kan voor meer worden verkocht dan enkele kilo’s zwarte bonen.

Cannabiskweek

Door deze revolutie zijn boeren straks in staat om wiet te kweken. Dat levert veel meer op en is goed voor de economische ontwikkeling. De plant is zonder reden jarenlang gecriminaliseerd. Cisneros – een boer die in 2022 begon met het kweken van cannabis – maakt deel uit van de campagnegroep Plan Tetecala, die de steun heeft gekregen van de mensenrechtencommissie van de staat.

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, heeft zijn steun uitgesproken voor legalisatie als onderdeel van een breder streven om het verbodsbeleid op te heffen. De afgelopen twee jaar zijn in beide wetgevende kamers wetsontwerpen aangenomen, maar ze zijn het niet eens geworden over dezelfde versie.

In november onthulden gehackte documenten van het ministerie van Defensie banden tussen gekozen functionarissen en drugskartels en de invloed van het leger op civiele instellingen. Regulering is een topprioriteit. De binnenlandse industrie ontwikkelt zich snel in een grotendeels gedoogde grijze markt. Deze markt is nu vrij van buitenlands kapitaal. Dat kan veranderen als de legalisatie wordt aangenomen.

Economische ontwikkeling

Demonstranten in Mexico-Stad roepen op tot legalisering van cannabis, dat door veel producenten wordt gezien als een motor voor economische groei. “Dit maakt deel uit van onze economische ontwikkeling; het is een manier om onze kinderen een betere toekomst te bieden”, zegt Zara Snapp, medeoprichter van de denktank Instituto RIA, de denktank voor de hervorming van het drugsbeleid.

“Er zijn veel meer boeren die graag willen overstappen op cannabis, maar dat risico nog niet willen nemen. Naar schatting hebben meer dan 10 miljoen mensen in Mexico cannabis gebruikt. Een legale markt zou meer dan 3 miljard dollar (£ 2,5 miljard) per jaar waard kunnen zijn. Minstens 101.000 hectare (250.000 acres) – voornamelijk in de noordelijke staten Sinaloa, Chihuahua en Sonora – wordt al gebruikt voor illegale productie.

Decriminalisering

Vorig jaar, na protesten in Oaxaca, besloten de autoriteiten van de staat dat mensen in het openbaar cannabis mogen roken. De federale autoriteiten verleenden ook zesentwintig inheemse gemeenschappen het recht om op kleine schaal cannabis te kweken voor medisch gebruik, wat in 2017 werd gelegaliseerd.

Er zijn nu naar verluidt ongeveer 800 producenten in de staat dienaar alle waarschijnlijkheid ook cannabis leveren voor recreatief gebruik. Cannabis werd meer dan 500 jaar geleden door de Spaanse veroveraars (conquistadores) in Mexico geïntroduceerd om als hennep te worden verbouwd. Het wordt veel gebruikt, ook door inheemse volkeren, in tincturen om slaap te bevorderen en pijn te verlichten.

Tijdens de war on drugs, geleid door de VS, werden dodelijke chemicaliën ingezet door het leger om gewassen te vernietigen. Nog in december 2020 werd in Oaxaca ongeveer 3.000 vierkante meter aan cannabisgewassen in brand gestoken door het leger. Daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]